Parlamentul European vrea ca cetăţenii europeni să poată cere despăgubiri atunci când sunt încălcate normele de poluare

264
Parlamentul European vrea ca cetăţenii europeni să poată cere despăgubiri atunci când sunt încălcate normele de poluare - capture11920x1053-1694626116.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul European a adoptat miercuri poziţia cu privire la o lege revizuită menită să ducă la o calitate a aerului mai bună în UE în vederea realizării unui mediu curat şi sănătos pentru cetăţenii europeni.


Astfel, una dintre prevederi este că persoanele a căror sănătate este afectată vor putea cere despăgubiri atunci când noile norme de poluare sunt încălcate, informează un comunicat de presă.
Directiva revizuită a fost adoptată cu 363 de voturi pentru, 226 împotrivă şi 46 de abţineri.


Textul stabileşte o limită şi valori ţintă mai stricte pentru 2035 pentru mai mulţi poluanţi, printre care particulele fine (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) şi O3 (ozon).


Noile norme ar garanta că, în UE, calitatea aerului nu dăunează sănătăţii umane, ecosistemelor naturale şi biodiversităţii şi ar alinia normele UE la cele mai recente orientări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind calitatea aerului.
Eurodeputaţii subliniază, de asemenea, că standardele de calitate a aerului propuse de Comisie ar trebui să fie un obiectiv intermediar care trebuie atins cât mai curând posibil şi cel târziu până în 2030.


Textul subliniază necesitatea creşterii numărului de puncte de prelevare a probelor pentru calitatea aerului. În zonele urbane, ar trebui să existe cel puţin un centru de monitorizare la două milioane de locuitori, care să prezinte expunerea populaţiei urbane generale, Comisia propunând unul la zece milioane.


În locurile în care este probabil să apară concentraţii ridicate de particule ultrafine, negru de fum, mercur şi amoniac (NH3), ar trebui să existe un punct de prelevare la un milion de locuitori, mai mare decât cel propus iniţial de Comisie, la cinci milioane şi atunci numai pentru particule ultrafine, informează Agerpres.


Eurodeputaţii doresc să armonizeze indicii de calitate a aerului fragmentaţi şi neintuitivi din întreaga UE. Indicii trebuie să fie comparabili, clari şi disponibili publicului, cu actualizări din oră în oră, astfel încât cetăţenii să se poată proteja în timpul nivelurilor ridicate de poluare a aerului (şi înainte de atingerea pragurilor de alertă obligatorii).


Aceştia ar trebui însoţiţi de informaţii privind simptomele asociate vârfurilor de poluare atmosferică şi riscurile asociate pentru sănătate pentru fiecare poluant, inclusiv informaţii adaptate grupurilor vulnerabile.
Parlamentul European doreşte, de asemenea, ca cetăţenii a căror sănătate este afectată să aibă un drept mai puternic la despăgubiri atunci când noile norme sunt încălcate.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4006 secunde