Plafonul general al Instrumentului European pentru Pace, majorat cu 3,5 miliarde euro

154
Plafonul general al Instrumentului European pentru Pace, majorat cu 3,5 miliarde euro - 1-1687854463.jpg
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la Luxemburg, majorarea plafonului general al Instrumentului European pentru Pace (EPF) cu 3,5 miliarde de euro, pe baza unui acord anterior convenit în 20 martie acest an, indică un comunicat postat pe consilium.europa.eu. Prin această decizie, plafonul general al EPF a depăşit 12 miliarde euro.

Decizia este menită să asigure sustenabilitatea financiară şi predictibilitatea EPF pe termen lung şi să protejeze capacitatea UE de a răspunde rapid la crize şi conflicte şi trimite un semnal politic clar referitor la angajamentul durabil al UE de a sprijini militar Ucraina şi alţi parteneri de acest fel.

Pe de altă parte, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anunţat că ţara sa nu a sprijinit deblocarea următoarei tranşe financiare din Instrumentul European pentru Pace către statele membre, ceea ce înseamnă aproximativ 500 de milioane de euro, fiind nemulţumită de faptul că Ucraina a acuzat banca ungară OTP că susţine războiul, potrivit Reuters.

„Suntem pregătiţi să ne răzgândim dacă ucrainenii pun capăt declaraţiei ridicole şi false conform căreia OTP, cea mai mare bancă ungară, se află pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului”, a spus Szijjarto.

Budapesta a blocat deja alocarea acestei tranşe în luna mai, invocând aceleaşi motive.

Creat în 2021, EPF este un mijloc menit să consolideze capacitatea Uniunii Europene de a împiedica conflictele, de a construi pacea şi de a consolida securitatea internaţională.

Plafonul general iniţial al EPF a fost de 5,5 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, apoi a ajuns la aproape 8 miliarde euro, pe 13 martie 2023. Prin această decizie, plafonul general al EPF a depăşit 12 miliarde euro. Contribuţiile statelor membre sunt determinate pe baza unei chei de distribuţie a produsului naţional brut.

Graţie EPF, Uniunea Europeană a susţinut până acum forţele armate ucrainene în şapte pachete succesive, dar şi alte ţări, precum Mozambic, Georgia, Republica Moldova, Bosnia, Somalia, Niger, Mauritania, Liban şi Iordania. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5497 secunde