Reuniunea miniştrilor europeni de externe / Noi sancţiuni împotriva Rusiei şi „reajustarea” poziţiei UE faţă de China

88
Reuniunea miniştrilor europeni de externe / Noi sancţiuni împotriva Rusiei şi „reajustarea” poziţiei UE faţă de China - 1-1684052678.jpg

Articole de la același autor

Miniştrii de externe ai statelor UE au avut, în week-end, la Stockholm, „discuţii dificile” asupra celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care prevede posibilitatea de a sancţiona şi companii din state terţe, inclusiv China, ce furnizează Rusiei bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia pentru echiparea armatei ruse în războiul din Ucraina, relatează agenţia AFP.

„Este ceva nou, un lucru pe care-l facem pentru prima dată şi fireşte că au fost discuţii dificile”, a declarat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg. Acesta a considerat totuşi „corect şi important" să existe opţiunea sancţionării companiilor din statele terţe care contribuie la ocolirea sancţiunilor europene împotriva Rusiei.

Şi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a pledat pentru această opţiune, întrucât „dorim să prevenim furnizarea de echipament militar dinspre alte ţări către Rusia”. Germania s-a plasat însă în fruntea îndemnurilor de a nu include China în noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei propus luni statelor UE de către Comisia Europeană. Baerbock a amintit că Beijingul „a spus clar” că nu furnizează arme Moscovei.

Propunerea Comisiei în acest nou pachet de sancţiuni vizează 541 de companii, dintre care 526 sunt companii ruse, iar opt sunt companii chineze şi din Hong Kong acuzate că reexportă către Rusia bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia. Aceeaşi propunere introduce un nou mecanism care ar permite în viitor restricţii asupra exporturilor europene către ţările terţe care eludează sancţiunile, aşadar acest mecanism ar putea viza şi China, conform propunerii formulate de Bruxelles. Faţă de această a doua propunere Germania a manifestat rezerve, nu însă şi faţă de cea care priveşte sancţionarea respectivelor companii chineze.

Dar Beijingul a transmis UE un avertisment clar asupra oricăror acţiuni ce ar viza atât China ca stat, cât şi companiile chineze. „Îndemnăm UE să nu pornească pe această cale. În caz contrar, China va adopta acţiuni ferme pentru protejarea drepturilor şi intereselor noastre legale şi legitime”, a transmis Ministerul chinez de Externe.

De partea sa, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a semnalat că „discuţia abia a început” şi încă nu s-a luat nicio decizie. Pe de altă parte, „trebuie să ne reajustăm poziţia faţă de China, întrucât nu putem avea o relaţie normală cu China dacă aceasta nu-şi foloseşte puternica influenţă pe care o are asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina”, a adăugat Borrell, care le-a transmis miniştrilor europeni un document de lucru însoţit de o scrisoare explicativă în vederea pregătirii summitului european din 30 iunie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4415 secunde