Premierul canadian se opune prezenţei Rusiei la următorul summit G20

130
Premierul canadian se opune prezenţei Rusiei la următorul summit G20 - premierul-1648822259.jpg
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, joi, că Rusia nu îşi are locul la următorul summit G20, deoarece nu poate fi considerată un partener constructiv, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Nu cred că putem sta cu Rusia la masă”, a explicat premierul canadian, precizând că a discutat acest subiect cu şeful statului indonezian, ţară care deţine preşedinţia G20 anul acesta. „Nu are sens să avem o discuţie despre creşterea economică globală dacă ţara responsabilă de o mare parte a tulburărilor se află în jurul mesei”, a adăugat Trudeau.

Decizia aparţine G20, un format creat pentru a promova dialogul între vechile puteri industriale ale G7 şi giganţii economici emergenţi precum China, Brazilia şi Rusia.

„Este logic ca Vladimir Putin să nu fie prezent anul acesta. În privinţa unei expulzări pe termen lung, va trebui să avem o discuţie în acest sens”, a adăugat premierul canadian.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut săptămâna trecută excluderea Rusiei din G20, după ce Rusia a fost deja exclusă din G8 - devenită acum G7 - după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Indonezia, care deţine preşedinţia G20, a declarat că va rămâne imparţială, în timp ce China a spus deja că preşedintele Vladimir Putin ar trebui să participe la summitul programat să aibă loc la sfârşitul acestui an. Pagina a fost generata in 0.2254 secunde