Preşedinta Georgiei se opune ideii unei baze militare ruse în regiunea separatistă Abhazia

123
Preşedinta Georgiei se opune ideii unei baze militare ruse în regiunea separatistă Abhazia - 1-1707295623.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a avertizat că eventuala stabilire a unei baze militare ruse în regiunea separatistă Abhazia ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii, transmite agenţia AFP.

Liderul abhaz Aslan Bjania a anunţat, în octombrie anul trecut, că flota Rusiei urma să dispună în curând de o bază în districtul Oceamcire, la Marea Neagră. În perioada respectivă, Ucraina ataca tot mai intens forţele maritime ruse în zona respectivă.

Georgia a condamnat încă de atunci anunţul, arătând că este vorba de o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

Zourabichvili a ţinut în parlamentul de la Tbilisi un discurs la fel de dur, afirmând că „proiectul din Abhazia urmăreşte să mute confruntarea cu Ucraina în Marea Neagră, în apele noastre teritoriale, şi să creeze o ameninţare pentru perspectiva strategică a Mării Negre”. Ea a adăugat acuzaţia că „Rusia a lansat noi atacuri în războiul său hibrid împotriva Georgiei”.

Şefa statului georgian are puteri limitate, partidul de guvernământ fiindu-i ostil. Ea susţine ferm Ucraina în războiul de apărare împotriva Rusiei şi consideră că guvernul Georgiei este prea apropiat de Moscova. Cabinetul nu recunoaşte că ar fi pro-rus, dar a adoptat o poziţie mai flexibilă faţă de Rusia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5791 secunde