Turcia a pus în gardă Rusia după tirurile trase lângă un cargou în Marea Neagră

167
Turcia a pus în gardă Rusia după tirurile trase lângă un cargou în Marea Neagră - 1-1692342644.jpg

Articole de la același autor

Turcia a pus în gardă Rusia după ce, duminică, au fost trase focuri de avertizare asupra unui cargou al unei companii turceşti care se îndrepta spre portul Ismail din sudul Ucrainei, a anunţat preşedinţia turcă, citată de agenţia AFP.

„Interlocutorii din Rusia au fost puşi în gardă pentru a evita acest tip de iniţiativă ce ar putea creşte tensiunile în Marea Neagră”, au transmis autorităţile de la Ankara, rupând tăcerea asupra unui caz implicând o navă care aparţine, deşi arborează pavilionul Palau, unei companii turceşti.

„Pentru a forţa vasul să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de pe o navă de război rusească”, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării.

Potrivit Moscovei, comandantul navei sub pavilion Palau, „Sukru Okan”, nu a reacţionat la un ordin de oprire pentru o inspecţie privind transportul de mărfuri interzise.

Un elicopter cu militari ruşi la bord a decolat apoi pentru a inspecta nava, care a fost lăsată să-şi continue drumul spre portul ucrainean, potrivit aceleiaşi surse.

Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a păstrat tăcerea cu privire la incident timp de aproape o săptămână, stârnind critici puternice din partea opoziţiei turce.

„Imaginile raidului efectuat de militarii ruşi pe nava turcească «Sukru Okan» au fost difuzate de Ministerul rus al Apărării şi poporul nostru a putut afla despre asta. Palatul nu a făcut nicio declaraţie în acest sens. De ce?”, s-a întrebat liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

La mijlocul lunii iulie, Moscova a pus capăt acordului ce permitea cerealelor ucrainene, din vara trecută, să părăsească porturile din sudul ţării, în ciuda blocadei instituite de Rusia. Câteva zile mai târziu, la 19 iulie, Moscova a avertizat că orice navă care se îndreaptă spre sau părăseşte porturile ucrainene va fi considerată o potenţială ţintă.

XXX

Primul cargou care a părăsit Ucraina după încetarea acordului privind transportul de cereale a sosit, joi seară, la Istanbul în pofida blocadei ruseşti, potrivit site-urilor de transport maritim.

Portcontainerul „Joseph Schulte”, sub pavilion Hong Kong, a plecat, miercuri, din portul ucrainean Odessa, ceea ce reprezintă o provocare lansată Rusiei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4537 secunde