Turcia preia pentru prima dată comanda KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo

183
Turcia preia pentru prima dată comanda KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo - 1-1697008526.jpg

Articole de la același autor

Turcia a preluat, pentru prima dată, comanda KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo, transmite agenţia AFP, remarcând contextul tensiunilor în creştere între albanezii kosovari şi sârbi. Timp de un an, comandantul celor 4.500 de militari din 27 de ţări va fi generalul turc Ozkan Ulutas.

Cu ocazia ceremoniei de preluare a comenzii, el a declarat că este „conştient de răspunderea care îi este pusă pe umeri în perioada sensibilă prin care trece Kosovo”.

În 24 septembrie, un comando paramilitar de sârbi kosovari a ucis un poliţist din republica proclamată de etnicii albanezi, recunoscută de o mare parte a comunităţii internaţionale, însă nu şi de Serbia şi de alte ţări, inclusiv cinci state din Uniunea Europeană, printre care şi România.

Poliţia din Kosovo a atacat grupul respectiv, care se refugiase într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Sârbe, şi a doborât trei sârbi, a arestat alţi trei, în timp ce restul au reuşit să scape.

Cele 24 de ore de violenţe au creat cele mai mari tensiuni din ultimii ani între Priştina şi Belgrad. Criza a fost prelungită de prezenţa în cadrul comandoului a unuia din cei mai influenţi lideri politici sârbi din nordul Kosovo, Milan Radoicic, considerat apropiat de puterea din Serbia.

După atac, NATO a comunicat că este gata să întărească KFOR, desfăşurând în Kosovo încă 600 de militari britanici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5391 secunde