Ambasada Rusiei: Furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei arată lipsa de umanitate a Washingtonului

989
Ambasada Rusiei: Furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei arată lipsa de umanitate a Washingtonului - 1-1694070752.jpg

Articole de la același autor

Ambasada Rusiei în Statele Unite a denunţat furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit promisă de Washington pentru Kiev, calificând acest viitor ajutor „un semn clar de lipsă de umanitate”, relatează agenţia AFP.

„Decizia administraţiei americane de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Kievului este un semn clar de lipsă de umanitate”, a criticat pe Telegram ambasada Moscovei, subliniind riscurile legate de norii radioactivi în mişcare provocaţi de exploziile acestor arme.

Această reacţie survine după anunţul Pentagonului privind un nou ajutor de un miliard de dolari Ucrainei care ar urma să dea „un nou impuls” contraofensivei lansate de Kiev. Partea strict militară a unei sume de 175 milioane de dolari este destinată în special livrării de muniţie de 120 mm care conţine uraniu sărăcit şi este destinată tancurilor de luptă americane Abrams promise Ucrainei.

Aceste muniţii capabile să străpungă armurile tancurilor sunt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populaţie.

„Statele Unite transferă în mod deliberat arme cu efecte nediscriminatorii”, a indicat ambasada Rusiei. Potrivit acesteia, „Washingtonul refuză să accepte eşecul aşa-zisei contraofensive a forţelor armate ucrainene şi este gata să le facă o cruce generaţiilor viitoare”.

XXX

SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022.

Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o „agravare serioasă” a conflictului.

Anunţul Pentagonului intervine în timp ce armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă împotriva Rusiei. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat în vizită la Kiev, a apreciat că această contraofensivă înregistrează progrese „foarte încurajatoare”.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.

Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.51 secunde