Uniunea Europeană reglementează inteligența artificială. Acordul politic a fost negociat aproape 35 de ore

493
Uniunea Europeană reglementează inteligența artificială. Acordul politic a fost negociat aproape 35 de ore - 62284487-1702120054.jpg
Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra unei legislaţii, după trei zile de negocieri intense între statele membre şi Parlamentul European, ultima rundă de negocieri, de vineri, durând aproape 35 de ore, a notat AFP.


Inițiatorii susțin că noua lege încurajează inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp posibilele abuzuri ale acestor tehnologii extrem de avansate, după ce eurodeputații au cerut transparență în utilizarea sistemelor de IA.


„Istoric! UE a devenit primul continent care stabileşte reguli clare pentru utilizarea inteligenţei artificiale”, a declarat comisarul european Thierry Breton, care a stat la baza proiectului prezentat în aprilie 2021.
Potrivit informațiilor AFP, vor fi impuse reguli pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi pentru a verifica dacă nu se încalcă legislaţia privind drepturile de autor.


De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să se asigure că sunetele, imaginile şi textele pe care le produc sunt clar identificate ca fiind artificiale. Totodată, legislaţia prevede o supraveghere specială a sistemelor de inteligenţă artificială care interacţionează cu oamenii. Acestea vor fi obligate să informeze utilizatorii că interacţionează cu o maşină.


Totul a fost dat peste cap la sfârşitul anului trecut de apariţia ChatGPT, generatorul de texte al companiei californiene OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde. Dar există şi riscuri, unul fiind difuzarea de fotografii false pe reţelele de socializare, care pot manipula oamenii.


Acordul politic la care s-a ajuns vineri seară trebuie completat de lucrări tehnice pentru a finaliza textul.


„Vom analiza cu atenţie compromisul la care s-a ajuns astăzi şi ne vom asigura, în următoarele săptămâni, că textul păstrează capacitatea Europei de a-şi dezvolta propriile tehnologii de inteligenţă artificială şi îi protejează autonomia strategică”, a spus și ministrul francez pentru Afaceri Digitale, Jean-Noël Barrot. 


Cine nu va respecta legea ar putea primi amenzi de până la 7% din cifra de afaceri, cu un plafon de 35 de milioane de euro, pentru cele mai grave infracţiuni.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0235 secunde