România, cea mai mică alocare din UE pe cercetare

465
România, cea mai mică alocare din UE pe cercetare - radumiruta41148x1000-1702139123.jpg

Articole de la același autor

Deputatul USR Radu Miruţă susţine că ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, "nu face nimic" pentru ca România să nu mai fie "codaşă" în Uniunea Europeană la alocările din PIB pentru cercetare, dar visează ca ţara noastră să devină lider regional şi să intre în top 10 mondial în domeniul tehnologiilor viitorului.


"Ministrul Digitalizării, sociologul cu doctoratul retras Bogdan Ivan, declară că visul domniei sale este ca România să devină lider în regiune în tehnologiile viitorului. (...) Poţi visa ca cetăţean de rând, plătitor de taxe şi impozite, poţi visa ca inginer în tehnologia viitorului că ţara ta îşi va atinge potenţialul la un moment dat, dar ca ministru eşti printre singurii care poţi şi ai obligaţia să acţionezi. Asta după ce - şi dacă - pricepi despre ce este vorba, unde sunt problemele şi prezinţi soluţiile", afirmă Radu Miruţă, citat într-un comunicat transmis, sâmbătă, de USR.


Potrivit sursei citate, România este ţara cu cea mai mică alocare din PIB din Uniunea Europeană pentru cercetare: 0,12% din PIB, adică, jumătate din cât alocă Bulgaria şi cam a şaptea parte din media Uniunii.


"România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană şi la gradul de digitalizare. Dacă ar reuşi să ajungă măcar media indexului de digitalizare din UE, ar genera o creştere a PIB cu 7%, în condiţiile în care tot sistemul de educaţie consumă 3% din PIB", se mai arată în comunicat.


Deputatul USR adaugă că România "bate pasul pe loc" în acest domeniu, deşi are fonduri alocate prin PNRR pentru digitalizarea ţării cu tehnologiile viitorului.


"Şi, cu toate acestea, România bate pasul pe loc, ajungând rar să implementeze cu întârziere tehnologii deja depăşite. Pentru Guvernul României, cloud-ul guvernamental încă are semnificaţia unui nor cenuşiu, ca cel pe care îl desenează, cu acuarele, copiii în primii ani de şcoală. Nimic mai mult înspre a conecta electronic instituţiile acestui stat pe nişte autostrăzi digitale", precizează Radu Miruţă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5601 secunde