Dă-o dracu’ de carte!

894
Dă-o dracu’ de carte! - cc6df9f7ff548a3a77ef1ae41bc6b836.jpg

Articole de la același autor

De personajul cărei cărți v-ați îndrăgostit prima dată? De ce "plămădire" de cuvinte, de emoții, de stări? Pentru cine v-a părut rău, pentru cine ați suferit? Mă refer aici la eroii cărților voastre de suflet, la oamenii construiți din litere alături de care ați crescut, alături de care ați râs sau ați plâns. Personajele și poveștile care nu v-au trădat niciodată. Dar niciodată! Și la care v-ați reîntors uneori, cu anii de pe urmă apăsându-vă pe umeri și constatând că, în pofida tuturor mizeriilor și a tuturor compromisurilor pe care le faceți mai mult sau mai puțin voluntar, a prostituției pe care o practicați (dar pentru care, de multe ori, nu aveți nicio scuză), cărțile astea rămân aceleași. Împotriva a orice. Chiar și a voastră.
Mă enervează campaniile de presă sau cele ale ministerelor care spun "pune mâna pe o carte!". Bun. Dar dincolo de asta? Pui mâna pe o carte, o cumperi, dar ce faci mai departe? Care e drumul? Dincolo de nivelul acesta se așterne o tăcere grea, obositoare, sufocantă. Pentru că citim puțin. Sau deloc. Pentru că invocăm motive tâmpite cum că, pe pământul capitalismului, atâta carte devine, de la un punct încolo, nocivă. Pentru că ne construim biblioteci nu ca să evadăm, ci ca să ridicăm în jurul nostru ziduri. Monumente de prostie, ignoranță, mediocritate.
Mă enervează și faptul că, în timpul ăsta, deplângem soarta culturii: "Moare cultura!". Sau pe aceea a librăriilor. Deși acestea din urmă s-au dovedit a fi, în ultimii ani, o afacere profitabilă.
Mă mai enervează felul în care ne creștem copiii, sădindu-le în minți ideea că într-o Românie în eternă tranziție principiul meritocrației nu funcționează (de multe ori, e drept, chiar nu funcționează) și că, la ce bun, așadar, să (mai) citești? Mai bine îți bagi botox în buze, ce dacă ai 16 ani, are mămica ta grijă să te promoveze până-ți găsește vreun Irinel Columbeanu. Mai bine lipești afișe de partid, în campanii electorale, fără habar de doctrină și ideologie, mânat de un oportunism odios, cu speranța că, poate, poate, prinzi și tu un post călduț într-o companie națională, ca plimbător de vorbe sau, cine știe, directoraș. Și ce dacă pentru asta nu te recomandă nimic… Cui dracu’ îi pasă? Sau, cel mai și cel mai bine, faci bani. Da’ mulți, nu așa… Gârlă! Să-ți tapetezi dormitorul cu ei și, eventual, cavoul.
Și ah, da, mă disperă părinții ăia care, deși nu le-au pus vreodată copiilor lor o carte în mână, care nu i-au sfătuit să rătăcească pe cărările poveștilor, ale romanelor, să se încurce în rimele poeților, se trezesc la un moment dat spunând "generația lu’ fiu-meu e bătută în cap". Păi cine a făcut-o așa? Cine a crescut generația fiului tău? Cine l-a educat în spiritul non-valorilor, al imposturii, al lucrurilor care se obțin oricum, dar se obțin, iar în definitiv asta e tot ce contează?
Mă întreb cum s-o simți acela care, seara târziu, târziu de tot, atunci când renunță la măștile de penibil histrion, pipăie telecomanda pentru a lăsa și mai multă mizerie să se deverseze în casa și în viața lui. Sătul, într-un final, să audă comentariile eternilor frustrați ai zilei, pune mâna pe o carte. Poate mai află ceva, poate mai înțelege ceva, poate îl ajută într-un fel. Dar într-un moment de mare "cumpănă" sufletească privește coperțile cărții, vede cât a dat pe ea atunci când a cumpărat-o, prețul i se pare acum enooooooorrrrmmm, și se gândește că parcă a văzut el undeva că e un film făcut după romanul ăsta. Așa că spune, suficient de tare cât să audă ego-ul lui mărunt: dă-o dracu’ de carte!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Liberalii lui Nicușor
Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Prietenul tău, securistul
Vineri, 17 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Gitensteinu’ mamii ei de treabă!
Joi, 16 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Asigurarea pentru morgă
Miercuri, 15 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Morcovul!
Marţi, 14 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Huoooo, intelectualule!
Luni, 13 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Blestemul românesc al copilăriei
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Despre prigoana lui Prigoană asupra presei
Vineri, 10 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : SOV, dormi liniștit?
Joi, 09 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Comunismul n-a murit
Pagina a fost generata in 0.3218 secunde