Rable bulgărești, taxe românești

655
Rable bulgărești, taxe românești - 4e788a67dca5d15d8cbe26ff7ec1cc51.jpg
De ce ne râd bulgarii în nas, printre culturile lor de gogoșari și parfum de trandafir? Pentru că suntem într-atât de fraieri încât le băgăm în buzunare, anual, zeci de milioane de euro degeaba. Statul bulgar stă cu mâinile întinse peste Dunăre și ne așteaptă să îi aducem bănuții, ca niște contribuabili cinstiți și conștiincioși ce suntem. Peste o sută de mii de români plătesc taxe și impozite în țara vecină, pentru că guvernul român nu vrea să le ia banii. Vistieria noastră e atât de plină încât ne putem lipsi de acești bani și îi dirijăm cu forța în buzunarele bulgărești.
Pentru a descuraja așa-zisa invazie a rablelor și a proteja industria auto autohtonă și aerul curat al României, guvernul a introdus, încă de pe vremea lui Tăriceanu, celebra taxă de poluare. O lovitură în plex pentru românașii de rând care agonisiseră câteva mii de euro pentru a-și cumpăra o mașină bunicică din Germania, la mâna a doua. Era singura lor șansă de a scăpa de bătrâna Dacie. Însă, nu și nu. Românul trebuie să-și cumpere mașină nouă, a conchis guvernul de la acea oră. Și astfel s-a născut celebra taxă de poluare, care ajungea la mii de euro pentru o mașină decentă, dar la mâna a doua. Numai că această măsură a avut un adevărat efect de bumerang. Majoritatea românilor nu au plătit taxa, dar nu au renunțat nici la "rable", după cum le-au catalogat guvernanții. Ci au găsit o soluție cât se poate de ingenioasă, dar pe atât de păguboasă pentru statul român: înmatricularea mașinilor în Bulgaria. Într-un timp record s-a reușit punerea la punct a unui sistem aproape perfect. Românul își cumpăra mașina din vestul Europei cu 3.000 de euro și o aducea acasă. A doua zi, o firmă româno-bulgară venea și îi lua autoturismul pe platformă, din fața locuinței. O trecea granița, o înmatricula pe numele ei, îi făcea asigurări și plătea taxele locale, după care, prin notariat, făcea acte de vânzare-cumpărare către cetățeanul român și procură de utilizare a mașinii și împuternicire de revânzare.
În cel mult 24 de ore, mașina era înapoi în România, la domiciliul proprietarului, dar cu numere bulgărești. Întreaga operațiune - 500 de euro. Apoi, anual, românul virează în contul firmei respective banii necesari pentru plata taxelor și impozitelor locale pentru mașină, datorate bugetului statului bulgar.
În acest timp, mașinile "bulgărești" circulă în perfectă legalitate pe străzile din România, fără a plăti niciun leu statului. Mașinile poluează în continuare aerul țării, însă pe gratis. Cu toate acestea, Guvernul ține cu dinții, în continuare, de o taxă pe care a ajuns să nu o mai plătească nimeni și care încurajează înmatricularea mașinilor în Bulgaria. Poliția rutieră estimează că pe drumurile patriei circulă cel puțin o sută de mii de astfel de autoturisme. Asta înseamnă o sută de mii de șoferi care nu plătesc, în România, taxe și impozite pentru mașini, asigurări auto, dar care poluează și folosesc infrastructura rutieră. Mai mult, polițiștii spun că nu au un control al acestor mașini în ceea ce privește starea tehnică deoarece ele fac ITP-urile în Bulgaria, țară mult mai permisivă din acest punct de vedere.
Acum, colac peste pupăză, guvernanții vor să majoreze taxa auto, urcând-o până la 21.000 de euro pentru mașinile Euro 3, în speranța că fie îi vor descuraja pe români să cumpere rable, fie vor strânge bani cu nemiluita la buget. Mă îndoiesc însă că majorarea va avea efectul scontat, ba din contră. Românii vor apela în număr și mai mare la serviciile statului vecin. Își vor lăsa, astfel, banii în Bulgaria și noxele în România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Băieți, plătiți nemțește?
Marţi, 21 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Dă-o dracu’ de carte!
Luni, 20 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Liberalii lui Nicușor
Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Prietenul tău, securistul
Vineri, 17 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Gitensteinu’ mamii ei de treabă!
Joi, 16 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Asigurarea pentru morgă
Miercuri, 15 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Morcovul!
Marţi, 14 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Huoooo, intelectualule!
Luni, 13 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Blestemul românesc al copilăriei
Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Comentarii : Despre prigoana lui Prigoană asupra presei
Pagina a fost generata in 1.1346 secunde