Prof. Sorin Mihai, de la Școala "Gala Galaction", la "cârma" ISJ Constanța:

"Am pregătirea și viziunea pentru a fi un bun inspector!"

7652
230
Profesorul de limba și literatura română Sorin Mihai, a ajuns, de puțină vreme, de la catedra Școlii Gimnaziale "Gala Galaction" din Mangalia, în funcția de inspector școlar general adjunct.

Este absolvent al Universității "Ovidius" din Constanța, dar și licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității Române de Științe și Arte "Gheorghe Cristea".

- Aveți reputația unui dascăl dedicat catedrei și elevilor săi. Veți rezista departe de cele două?

- Am 16 ani de carieră la catedră, dintre care 15 sunt ca titular în aceeași școală din Mangalia. Mă mândresc cu acest lucru, căci dintotdeauna mi-am făcut meseria cu pasiune și consider că această profesie implică vocație și dăruire. Nu a fost zi în care să nu simt bucurie, dar și emoție, implicându-mă în munca alături de copii. Nu voi fi niciodată departe nici de școala în care m-am definit ca profesor, nici de elevii mei, care an de an mi-au demonstrat că sunt printre cei mai buni din municipiu și din județ.

Chiar în această nouă poziție, voi continua să fiu în primul rând dascăl. Acesta este unghiul din care voi aborda problemele pe care le voi avea de gestionat la ISJ Constanța: perspectiva cadrului didactic care cunoaște dificultățile cu care se confruntă colegii săi, elevii și părinții, profesorul care încearcă să eficientizeze, să optimizeze parcursul educațional al fiecărui elev, beneficiarul direct al demersurilor sale.

În mod sigur nu voi sta departe de elevii mei și de catedră. Deși voi avea mai puțin timp la dispoziție, tot sala de clasă va fi pentru mine locul în care identifici cel mai bine calea de urmat în traseul educațional. Noua postură îmi va da posibilitatea să am un dialog constant cu mult mai mulți elevi constănțeni și să mă implic direct în rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

- Cum comentați retragerea dvs. din concursul de la Ministerul Educației și apoi numirea în funcția de inspector școlar general adjunct?

- Am luat decizia de a accepta să devin inspector școlar general adjunct pentru că atât pregătirea profesională, cât și cariera didactică mă îndreptățesc să mă consider pregătit pentru această provocare, pe care, așa cum am mai afirmat, o consider o confirmare a faptului că tot ce am realizat în acești ani este corect. Un prieten drag mie îmi spunea că, atât timp cât ești mulțumit de ceea ce reprezinți și nu ai nimic să îți reproșezi, trebuie ca singura constantă în viața ta să fie schimbarea.

M-am retras din concursul de inspector școlar general adjunct, dar vreau să subliniez că am obținut, la proba scrisă, una dintre cele mai mari note, în condițiile în care la această probă cel puțin 70% dintre candidați au avut dificultăți și nu au promovat. Departe de mine gândul de a discredita pe cineva, vreau doar să subliniez faptul că sunt pregătit în domeniul managerial care, în fond, este cerința esențială pentru această funcție. Sunt un om de substanță, de conținut, care pune mai puțin accent pe formă și de aceea am avut unele probleme legate de modul de prezentare a CV-ului. Doar pentru acest motiv am decis să mă retrag. Știu că mi-au fost apreciate profesionalismul și cunoștințele din domeniul managementului educațional și de aceea mi s-a dat această șansă și mă bucur de faptul că am putut accede în această poziție fără vreun sprijin. Îmi voi face datoria tot cu seriozitatea, tenacitatea și transparența care mi-au caracterizat munca de dascăl.

- Ce atribuții vă revin în noua calitate?

- Într-o astfel de funcție, este important ce îți propui să faci, cum îți stabilești prioritățile și obiectivele. Așa că aș vrea să discutăm mai puțin de atribuții și mai multe despre planuri.

În activitatea mea de la inspectorat voi pune accentul pe: dezvoltare, implicare, responsabilizare, eficiență, comunicare și transparență. Aceste opțiuni strategice constituie un mod direct de a aborda aspectele relevante și problemele acute ale învățământului constănțean, așa cum voi demonstra prin acțiunile mele. Nu sunt alese întâmplător, ci constituie un traiect și un crez personal.

Pentru ca aceste deziderate să își dovedească eficacitatea, voi lucra în echipă cu întregul colectiv al inspectoratului, dar și cu elevii, cu părinții. De asemenea, voi colabora cu toți cei care vor să se implice pentru îmbunătățirea rezultatelor școlii constănțene. Avem elevi cu performanțe deosebite, avem profesori excepționali, așadar premisele obținerii plusvalorii există. Din păcate, se observă adesea lipsa de solidaritate, de parteneriat pentru performanță, de dialog. Deschiderea unor căi de comunicare eficientă și transparentă, asumarea responsabilităților, dar și un management consecvent și riguros sunt principii ce stau la baza acțiunilor pe care le întreprind.

- Intenționați să concurați la o nouă rundă a concursului de inspector general adjunct sau chiar general?

- Consider că am pregătirea și viziunea pentru a fi un bun inspector. De aceea nu voi ezita să duc la bun sfârșit ceea ce am început. În momentul în care va fi programat un nou concurs, voi regla chestiunile de formă care mi-au creat probleme ultima dată și voi căuta să confirm că sunt o alegere bună pentru ISJ Constanța.

Deocamdată vreau să-mi fac bine treaba ca inspector general adjunct. Abia după ce voi simți că mi-am făcut aici datoria, voi lua în calcul alte posibilități.

Comentează știrea

230 comentarii. Pagina 2 din 23. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...23 
Madalina
15 iunie 2015
Pentru d-na/d-ra/dl/Cici

Nu doresc sa intru în polemici fără sens, dar sunt de părere ca atunci când întreaga activitate care are în spate munca și dăruire fără margini, te recomandă, restul părerilor gen modestie, nu își au rostul. Haideti sa învățăm sa recunoaștem calitățile unui om indiferent de culoare politica sau alte criterii meschine! Orice alte comparații sunt puerile și cred ca le faceți doar de amorul contradictoriului.

cici
15 iunie 2015
pentru Madalina

Draga Madalina, pui greșit problema. Nu e vorba de nici o polemica. Eu nu ma îndoiesc de calitățile acestui domn. Problema e ca dansul, nefiind o personalitate de calibru, este stiut de un număr restrâns de oameni, iar in ochii publicului larg e un ilustru necunoscut. Aici este problema. Ca asa, si eu pot sa spun despre mine, ca sunt frumoasa, si de o inteligenta sclipitoare. Numai ca n-o fac nici la TV si nici in cadrul vreunui interviu. In general vorbind, alții trebuie sa ne aprecieze, nu ne apucam sa ne lăudam pe noi înșine, pentru ca e jenant si penibil.

Răspuns la: Pentru d-na/d-ra/dl/Cici
Adăugat de : Madalina, 15 iunie 2015
Nu doresc sa intru în polemici fără sens, dar sunt de părere ca atunci când întreaga activitate care are în spate munca și dăruire fără...
raducu
15 iunie 2015
vizionarul lu` peste

"absolvent al Universității Române de Științe și Arte "Gheorghe Cristea"...recunosc, nu am auzit in viata mea de aceasta...institutie (cred, nu?). bine ai venit in cea mai buna echipa a IȘJ ever, vizionarule, pregatitule !!! te rog eu, ai grija cum redactezi CV-ul ala, sa iasa bine de data asta, ok? hai, pregatitule, ca de-abia asteptam scandalurile...

.............
15 iunie 2015
pt raducu

Nu rade prietene. Daca a absolvit la "Ovidius" din Constanța, și licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității Române de Științe și Arte "Gheorghe Cristea", inseamna ca nenea asta, Sorin Mihai, e dracu' gol. Daca te uiti atent la poza, se vede cu ochiul liber cum dau p-afara atat pregatirea, cat si viziunea. Cum bine scria cineva mai devreme, mare noroc avem cu acest nene. Ptiu, ptiu sa nu deochi...

Răspuns la: vizionarul lu` peste
Adăugat de : raducu, 15 iunie 2015
"absolvent al Universității Române de Științe și Arte "Gheorghe Cristea"...recunosc, nu am auzit in viata mea de aceasta...institutie (cred...
bușulenga
15 iunie 2015
penibil

Sub cuvânt de onoare, de azi înainte nu mai comentez absolut nimic despre acest inspector general adjunct fudul ( pe ce ?) și slab de minte din moment consideră că se poaate ascunde sub fustele Mădălinei!. Sorinele, tu ești Mădălina, se vede (citi) de la o poștă, deci ești și lipsit de demnitate și te ascunzi sub pseudonime, amărâtule!

constantean
15 iunie 2015
parere

Vai de noi...sa-ti platesti articol ca sa spui ce frumos si ce destept esti dar habar sa nu ai despre ce e vorba intr-un inspectorat scolar....pai daca erai o valoare la catedra ...ramai acolo Sorinele! Inspectorat inseamna altceva!

............
15 iunie 2015
pt busulenga

Bravo, "busulenga". Asa este, l-ai descconspirat. Felicitari pentru pseudonimul pe care ti l-ai ales. EXCELENTA ironie. Beton. Pentru cine nu stie, aluzia, de mare rafinament, face trimitere la numele celebrei personalitati Acad. Zoe Dumitrescu Busulenga. Bineinteles ca Madalina nu e altcineva decat cel in cauza. E ca si cum eu, in loc de .......... m-as fi semnat Julio Iglesias, iar lumea m-ar fi crezut pe cuvant.

Răspuns la: penibil
Adăugat de : bușulenga, 15 iunie 2015
Sub cuvânt de onoare, de azi înainte nu mai comentez absolut nimic despre acest inspector general adjunct fudul ( pe ce ?) și slab de minte din...
pix
15 iunie 2015
ce moaca are saracu'

Pe mine m-a convins fata lui, e meserie, super bărbat ! :(

Madalina
15 iunie 2015
Madalina

Rasu' plansu'! Doar atat mai vreau sa spun. Pe mine chiar Madalina ma cheama si nu am nicio legatura cu Mihai Sorin inafara faptului ca ii cunosc activitatea profesionala si o cunosc foarte bine . In rest, bateti campii ca o faceti cu succes sau ... "succesuri"? Cine stie ?

Madalina
15 iunie 2015
Madalina

Rasu' plansu'! Doar atat mai vreau sa spun. Pe mine chiar Madalina ma cheama si nu am nicio legatura cu Mihai Sorin inafara faptului ca ii cunosc activitatea profesionala si o cunosc foarte bine . In rest, bateti campii ca o faceti cu succes sau ... "succesuri"? Cine stie ?

230 comentarii. Pagina 2 din 23. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...23 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4314 secunde