Atrași de salarii fabuloase, viitorii sudori din școala profesională își văd rostul în străinătate

2406

Articole de la același autor

După o perioadă austeră în ceea ce privește competițiile școlare, iată că lucrurile revin la normal și la Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti”, organizatorul unui important concurs pentru cursanții școlilor profesionale din județul Constanța. Miercuri, 6 aprilie, s-a desfășurat concursul „Cel mai bun sudor!”, cea de-a doua activitate din cadrul proiectului județean „Meseria – brățară de aur”, ajuns la ediția a VIII-a.





Desfășurat pe două secțiuni - sudare cu electrod învelit și sudare în CO2 cu sârmă tubulară -, la concurs au participat 23 de elevi de la Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia, Liceul Tehnologic „Carsium" Hârșova, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța și Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” Constanța. Deși meseria de sudor este aleasă în mare parte de băieți, anul acesta, pentru prima dată în istoria concursului, printre participanți s-au aflat și două fete.



„Meseria de sudor este una de aptitudini, nu toți pot deveni sudori”

Prezentă la eveniment, prof. Daniela Frangopol, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic, a declarat că în pandemie a avut un moment de teamă că nu se va mai putea organiza acest gen de competiții, din cauza restricțiilor care păreau că nu se mai termină și care au impus învățământul online. „Mă bucur că li se oferă acestor copii șansa de a-și testa aptitudinile, mai ales că-i văd atât de entuziaști, și când spun asta mă refer la faptul că nu a fost nevoie să fie împinși de la spate pentru a se înscrie la concurs. Asta în condițiile în care generația lor nu a prins un concurs anterior, ca să-și poată forma o imagine despre cum se desfășoară. Iar doamna directoare Carmen Mînea a reușit să atragă o serie de sponsori, pentru a le oferi premii substanțiale câștigătorilor”, a mai afirmat inspectorul Frangopol.



Din juriul care i-a decis pe cei mai buni sudori a făcut parte și ing. Lucian Tulei, coordonatorul departamentului sudură din cadrul Șantierului Naval Constanța, principalul angajator de la care provin cursanții școlilor profesionale. „Examinând piesele executate de elevii liceelor de profil, am tras o concluzie interesantă. Cei care au avut ocazia să execute practica în unități de confecții metalice au avut rezultate bune. Alții, de la alte licee, întâmplător am aflat lucrul acesta, neavând această posibilitate, și rezultatele au fost mai slabe. Așadar, recomandarea este ca sistemul de învățământ să pună accent pe formarea acestor tineri. Dacă de tânăr nu va fi instruit corespunzător, mai târziu lucrurile se vor repara mult mai greu. De exemplu, cei care fac practica în Șantierul Naval au parte de o instruire profesionistă. Avem un maistru care se ocupă de ei, atât bază teoretică, dar și bază practică, iar rezultatele s-au văzut. Meseria de sudor este una de aptitudini, nu toți pot deveni sudori. Dar le trebuie foarte mult antrenament”, a mai adăugat ing. Tulei.



Elevii de azi, imigranții de mâine

Scăpați de emoțiile concursului, câțiva dintre participanți ne-au împărtășit intențiile lor de viitor. Daniel Țigănescu își dorește să se angajeze imediat după ce termină clasa a XI-a, pentru a căpăta experiență, după care vrea să plece afară, să prindă un contract de muncă pe meseria de sudor. Robert Vlăduceanu își dorește să finalizeze studiile liceale la seral, apoi să susțină Bacul și apoi să se angajeze în Armată. La fel și Sebastian Burduja, care dorește ca după susținerea Bacalaureatului să-și deschidă o afacere mai mică, în domeniul imobiliar, în antreprenoriat. „Sudura este doar o plăcere și un început pentru a face niște bani”, afirmă Sebastian. Andrei Crișan își dorește ca după finalizarea liceului să mai lucreze o perioadă în Șantierul Naval, pentru a căpăta experiență, ca mai apoi să i se alăture surorii lui care muncește deja în străinătate. „Îmi doresc să fac un curs de sudură cu argon, pentru că este mai bine plătită”.



Ing. Adriana Stan este cea care i-a însoțit pe elevii de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari la acest concurs. „Ei sunt prima promoție la specializarea mecanică, după niște ani de absență a calificării de sudor la școala profesională. Când au venit în clasa a IX-a erau toți încântați – și părinți, și copii – că se vor face sudori și vor câștiga repede mulți bani. În realitate, nu este o meserie ușoară și nu știu dacă jumătate dintre ei vor ajunge să lucreze sudori. Acum au văzut și ei, după ce au făcut practică în Șantierul Naval, unde este o școală foarte bună de sudură, că trebuie să fii sănătos, să fii destul de suplu să intri prin tot felul de compartimente ale navei. Sunt multe lucruri la care nu s-au gândit. Sudor de garduri de cimitir se poate face oricine, dar ca să câștige banii pe care îi speră este mai greu”, a conchis ing. Stan.

Elevii merituoși au primit diplome și premii în bani din bugetul alocat proiectului și din sponsorizări asigurate de S.C. Chimpex SA și Momek Personnel.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9183 secunde