Autismul, transpus în perspective deosebite în cadrul unei expoziții susținute de Ameropa Grains și Music for Autism

30577

Articole recomandate

În fiecare an, pe data de 2 aprilie este celebrată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD). Această zi a fost instituită cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, simptomele și manifestările ei, astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social. Pentru a marca această zi, Campania Music for Autism alături de Ameropa Grains au realizat o expoziție unică - Silent Art for Autism: Viziune Fotografică Asupra Unei Lumi Unice. Expoziția a avut loc marți, 2 aprilie, în cadrul Muzeului de Artă.





Evenimentul dedicat Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Consiliul Județean, prin Muzeul de Artă Constanța. La eveniment au fost prezenți Monica Dianca, reprezentantul Ameropa Grains, și inspectorul școlar general Sorin Mihai.



De asemenea, au participat elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ Constanța și cei ai Centrului școlar pentru educație incluzivă „Albatros“, care ne-au încântat cu muzică.



Pentru zeci de elevi prezenți la expoziție, evenimentul a adus în prim-plan viziunea unică și sensibilitatea artistică a copiilor cu autism, oferind privitorilor o incursiune captivantă în lumea lor interioară. Fiecare fotografie expusă reflectă modul în care acești copii percep și interacționează cu mediul înconjurător. Fotografiile surprind adesea detaliile minore ale obiectelor sau ale mediului înconjurător, evidențiind sensibilitatea lor la texturi și modele. De asemenea, expresia creativă se manifestă și prin alegerile de culori și contrast, oferind o perspectivă unică asupra preferințelor vizuale ale copiilor cu autism. Creațiile pot fi, totodată, o formă de comunicare nonverbală puternică, oferind o fereastră către lumea interioară a copiilor cu autism și modul în care ei văd și simt lumea. Expoziția nu doar că aduce în atenție talentul artistic al copiilor cu autism, dar și încurajează empatia și înțelegerea față de experiența lor unică. Copiii implicați în proiect sunt beneficiari ai Centrelor Școlare pentru Educație Incluzivă din județul Constanța.

„În cadrul acestui eveniment, promitem să vă oferim o experiență autentică și captivantă, bazată pe puterea vizuală a imaginilor. Am decis să renunțăm la discursuri pentru a permite fotografiilor să vorbească de la sine. Prin intermediul fiecărei imagini, vă invităm să pătrundeți în lumea sensibilă și creativă a copiilor noștri, această formă de comunicare va fi la fel de bogată și convingătoare precum orice cuvinte ar putea fi”, au transmis organizatorii.



Luna aceasta, Campania „Music for Autism” organizează următoarele concerte caritabile: Lupii lui Calancea, Club Doors, 05.04.2024, ora acces 20.30, TAXI, Club Phoenix, 12.04.2024, ora acces 20.30 și Bere Gratis, Club Doors, 21.04.2024, ora acces 19.00.

Campania are 11 ani de activitate și a organizat, până în prezent, peste 65 de concerte susținute de artiști români, având 5 beneficiari, 7 inaugurări la activ și mai multe dotări și achiziții de materiale didactice și terapeutice. Toate fondurile strânse se îndreaptă către campania „Music for Autism”, prin care organizatorii își propun demararea noilor proiecte din cadrul Centrelor Şcolare pentru Educaţie Incluzivă (CȘEI) Constanţa (achiziţionarea unor materiale didactice necesare terapiilor copiilor cu dizabilităţi) și reabilitarea terenului de sport din cadrul CȘEI „Maria Montessori” Constanța.

Campania „Music for Autism” este un proiect început în 2012 cu scopul de a sprijini copiii cu autism și alte dizabilități, care s-a bucurat încă de la început de succes, devenind astfel proiectul umanitar pe poziție fruntașă cu reușite nenumărate. Beneficiarii Campaniei „Music for Autism” sunt Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori“ Constanţa, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul” Constanţa și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” Constanţa.



„În fiecare an, ne reamintim că diversitatea este cea care ne îmbogățește și ne definește ca societate. Astăzi, alături de Music for Autism, susținem Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, printr-o inițiativă ce depăşeşte granițele convenționale ale spațiului artistic.

Prin expoziția Silent Art for Autism: Viziune Fotografică Asupra Unei Lumi Unice, autismul este adus într-un mediu mai neconvențional, departe de stereotipuri, în cadrul Muzeului de Artă Constanța. Este o călătorie de descoperire și sensibilizare, pentru o comunitate mai inclusivă și mai empatică”, a declarat Monica Dianca, Csr&Marketing Coordinator Ameropa Grains.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4904 secunde