Carierele dedicate scenei și culturii tomitane, celebrate într-o emoționantă Gală a Teatrului Constănțean

1203

Articole de la același autor

Instituită în urmă cu 62 de ani, din dorința de a conștientiza valoarea teatrului în toate formele sale, dar și în ideea promovării activității comunităților acestei arte în întreaga lume, Ziua Mondială a Teatrului a constituit un fericit prilej pentru echipa Teatrului de Stat din Constanța de a se reuni și de a dărui prețuire.





Într-o mică sală a Hotelului Forum Continental din Constanța au încăput laolaltă celebrități de-acum și de-odinioară ale Teatrului de Stat, cărora le-au fost alături colegi de breaslă, de la instituțiile de gen din țară, dar și colegi de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, autorități locale, reprezentanți ai comunității tomitane care adoră să meargă la spectacole.

În calitate de amfitrion al Galei Teatrului Constănțean, directorului Erwin Șimșensohn i-a revenit plăcuta sarcină de a înmâna o serie de diplome, într-un simbolic gest, încărcat de emoție, dar debordând de recunoștință și prețuire. Nu înainte ca președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, să rememoreze venirea la conducerea Teatrului de Stat a regizorului Erwin Șimșensohn, o „mișcare” privită cu foarte mult scepticism, dar care avea să dărâme orice umbră de îndoială odată cu proiectele derulate în perioada scursă de la numirea sa.



Prezent la eveniment, după ce cu doar câteva ore înainte conferențiase în fața studenților și liceenilor constănțeni despre „Nevoia de spații alternative în teatrul prezentului”, scenograful Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, și-a exprimat încântarea de a fi părtaș la sărbătoarea teatrului constănțean. „Este o ocazie fericită să sărbătorești teatrul, oriunde te-ai afla în lumea asta. Dar aș vrea pentru o secundă să nu uităm că, la foarte mică distanță, colegii noștri - chiar cu un zâmbet pe buze să ne gândim la ei - de dincolo de granițe nu mai pot să facă teatru. Pur și simplu viața lor a fost întreruptă brutal de niște clovni răi. E obligatoriu să fim fericiți, dar e obligatoriu să realizăm că suntem privilegiați să putem să sărbătorim teatrul împreună. Este un mare privilegiu, este o onoare”, a spus președintele UNITER.



Și pentru că tot au avut această șansă, poate nesperată, câțiva dintre tinerii actori ai Teatrului de Stat din Constanța au dat măsura talentului lor în fața președintelui UNITER, într-un meci de comedie la care au participat Florin Aioanei, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai, Ștefan Mihai, Mirela Pană și Andrei Bibire, în postură de arbitru.

De asemenea, din programul pregătit de actorii aceluiași teatru a făcut parte și un moment special oferit de Liviu Manolache, în memoria colegilor trecuți în eternitate.



Primii care au deschis „lista” onorurilor au fost angajații din spatele scenei, acei oameni fără de care nu ar exista niciun spectacol. Fie că vorbim de cei din echipa tehnică, de la croitorie, machiaj, costumier, casier, contabil… Așadar, au primit diplomă de recunoștință „pentru o viață dedicată teatrului constănțean, pentru eforturile și energia cu care ați pus umărul la realizarea a zeci și sute de spectacole; pentru dragostea de teatru de care ați dat dovadă de-a lungul anilor”: Evy Schvarczberger, Claudia Mihuț, Paula Pârvuleț, Dorina Macovei, Aurica Mangu, Constanța Pogonaru, Mihaela Petrescu, Elena Florea, Carmen Ianculescu, George Plugaru, Ion Mandache, Emil Băncilă, Mehmed Feri, Edvard Zobuian.



Și cea de-a doua categorie omagiată este una aparte, deoarece toți cei care au primit diploma de Artist Emerit al Teatrului Constănțean sunt cei care au scris istoria acestei instituții. „Pentru talentul și creativitatea dedicate teatrului, pentru o carieră pusă în slujba culturii din urbea tomitană, pentru dragostea dăruită cu generozitate publicului constănțean”, au fost chemați din nou la rampă și aplaudați: Aneta Forna Christu, Ileana Ploscaru, Agatha Nicolau, Eugenia Tărășescu Jianu, Carmencita Brojboiu, Anaid Tavitian, Nina Udrescu, Cristina Oprean, Lucian Iancu, Mihai Sorin Vasilescu, Liviu Manolache. De asemenea, regizorului Silviu Purcărete, care a debutat la Constanța, i-a fost oferită o diplomă „pentru talentul și creativitatea dedicate teatrului, pentru o carieră pusă în slujba culturii, dar mai ales pentru aportul dumneavoastră la evoluția artei teatrale în urbea tomitană”.



Nici tinerii voluntari nu au fost uitați, cei fără de care succesul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului nu ar fi fost… desăvârșit. 10 tineri liceeni au primit diploma de recunoștință „pentru sprijinul acordat teatrului constănțean, pentru entuziasmul molipsitor, pentru dragostea de teatru și energia debordantă cu care ne-ați fost alături de fiecare dată”. Ei sunt: Ștefania Puflene, Ana-Maria Monea, Mădălina Creangă, Sara Puricel, Daria Muscari, Irina Dragomir, Maria Șurubaru, Alexia Neagu, Alexandru Baroană și Roxana Cîmpean.



De asemenea, au fost acordate diplome tuturor partenerilor care au sprijinit inițiativele Teatrului de Stat din Constanța: Lelia Rus-Pîrvan, Daniela Vitcu, Ana Maria Mișa, Beatrice Petreanu, Diana Slav, Angelo Mitchievici, Aurel Palade, Aurel Mototolea, Florin Goidea, Mihai Stebingar, Ciprian Ștefan, Ilhan Vait.

Pentru atmosfera destinsă, de bună dispoziție, cum se cade unei gale, i-a revenit misiunea talentatei Irina Sârbu, lector universitar doctor la U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale" București, care alături de bandul său a întregit o seară memorabilă.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3357 secunde