Ferească-se de răzbunarea părintelui! Profesorii care nu recunosc că meditează riscă închisoarea

2498
Ferească-se de răzbunarea părintelui! Profesorii care nu recunosc că meditează riscă închisoarea - fond-meditatii-1705846130.jpeg

Articole de la același autor

Odată cu ordinele de ministru care anunță măririle salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024, au venit „la pachet” sau mai bine zis au revenit în discuție două subiecte mai vechi: răsplata performanței, dar și înăsprirea reglementării meditațiilor private. La 1 februarie intră în vigoare Ordinul Ministerului Educației nr. 3051 din 2024 care stabilește obligațiile profesorilor de a completa declarațiile de interese în care își vor asuma, sub sancțiunile Codului Penal, că nu meditează elevii de la clasă.


La finele săptămânii trecute, prin publicarea în Monitorul Oficial, s-a oficializat ordinul prin care se detaliază pașii pe care-i urmează profesorii ca să declare, pe propria răspundere, faptul că nu își meditează elevii de la clasă.
Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, profesorilor le revine obligația să completeze declarația de interese, iar în fiecare unitate de învățământ se va desemna o persoană responsabilă pentru gestionarea acestora. În momentul primirii declarațiilor de interese, vor fi înregistrate în Registrul declarațiilor de interese, întocmit atât în formă scrisă, cât și electronică. Declarațiile de interese sunt publice, iar responsabilul de la nivelul unității de învățământ are obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ, anonimizând datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic.
Așadar, dacă vreun părinte va vedea pe site-ul școlii că profesorul la care a apelat și l-a refuzat nu a recunoscut că-și meditează elevii, ar putea să-l reclame de fals în declarație. Mai rămâne să și dovedească…
Spunem aceasta în contextul în care părinții sunt precursorii acestei adevărate industrii subterane înfloritoare de pe vremea comunismului. Părinți speriați de faptul că ai lor copii nu vor reuși să-și atingă nivelul maxim la examenele naționale.


Dacă nu-i abatere disciplinară, atunci te „mănâncă” Codul Penal


Într-o țară în care corupția și furtul la nivel înalt ajung să fie prescrise, iar românul este spectator trist la fărădelegile clasei politice, ministrul Ligia Deca speră să epureze un sistem mult mai puțin viciat prin ordinul care-i obligă pe profesori să-și declare meditațiile cu elevii de la clasele la care este încadrat. Dacă nu, potrivit Ordinului 3051, fie este încadrat la abatere disciplinară, fie la încălcarea Codului Penal.


În cazul constatării abaterii disciplinare, potrivit art. 210 din Legea Educației 198, în funcție de caz, se poate desface disciplinar contractul individual de muncă sau se pot cumula restul sancțiunilor prevăzute de lege, adică: reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni; suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare; suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale.


Pe de altă parte, conform art. 326 din Codul penal „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane (…) sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.


Reacția profesorilor


Imediat cum a fost dat publicității cuprinsul Ordinului 3051 a apărut și reacția profesorilor în mediul online: „Sunt tare curioasă când această categorie socio-profesională va primi respectul cuvenit din partea politicienilor care nu fac decât să îi discrediteze constant și să îi «asmută» pe părinți împotriva celor care le călăuzesc pașii copiilor care formează societatea de mâine. Ar fi excelent ca «lacătele» să fie puse pe corupție, infracțiuni, nu pe timpul liber al unor oameni care plătesc cu vârf și îndesat pentru «privilegiul» de a lucra și după cele 8 ore la școală. Sunt convinsă că pot obține voturi și fără demersuri denigratoare și populiste! Sau poate că nu, din moment ce se pretează la așa ceva…”, a comentat Ruxandra Popescu. Iar Rodica Navloiu a continuat în aceeași notă: „Din păcate, scopul conducătorilor este de a ne denigra și de a ne umili, de a ne aduce în situația de a nu fi în fața elevilor noștri așa cum ar trebui să fim, conform pregătirii noastre și a implicării de zi cu zi! Acesta este și motivul pentru care majoritatea tinerilor nu rămân în învățământ, iar elevii noștri nu își doresc meseria noastră!”.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7266 secunde