File din trecutul bisericilor din județul Constanța, unele demolate, scoase la lumină

28385
File din trecutul bisericilor din județul Constanța, unele demolate, scoase la lumină - fond-biserici-disparute-ruinate--1686938353.jpg

Articole de la același autor

Institutul Național al Patrimoniului a prelucrat dosarele din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice și a scos la iveală informații despre soarta a peste 100 de biserici din întreaga țară, cele mai multe dintre ele demolate, distruse sau ajunse în ruină. Printre lăcașurile despre al căror trecut au fost găsite informații se numără și cele din Oltina, Cernavodă, Medgidia, Mangalia, Topraisar, Canlia, Plopeni, Gura Dobrogei și altele.



O echipă din cadrul structurii Programe, Proiecte, Promovare și Metodologii a Institutului Național al Patrimoniului a cercetat, inventariat și prelucrat fondul arhivistic al Comisiunii Monumentelor Istorice. Este vorba despre 179 de dosare, printre care au fost identificate 77 de dosare (101 biserici), care cuprind informații despre acestea, din perioada 1921 – 1953. Este vorba despre biserici demolate, distruse sau ajunse în ruină. Informațiile au fost digitalizate, iar în prezent pot fi accesate pe pagina web arhivacomisiuniimonumentelor.ro.

Cauzele privind distrugerea bisericilor, menționate frecvent în documente, constau în incendii, intervenții neautorizate, fonduri insuficiente pentru lucrările de întreținere și reparație, inclusiv degradările produse în contextul socio-economic dificil, marcat de cele două războaie mondiale.

„Un motiv major pentru accelerarea degradării stării mai multor biserici a fost cutremurul din noiembrie 1940. În urma avariilor rezultate, au fost identificate, într-o serie de documente ale arhivei, variate solicitări ale preoților parohi, în scopul reparațiilor și consolidărilor. O altă problemă reflectată în arhiva C.M.I. se referă la demolarea de biserici, unele dintre acestea având statutul de monument istoric, fără avizul C.M.I., intervenții neautorizate, sau la pierderea obiectelor de cult. Alte aspecte sunt reprezentate de lăcașurile de cult aflate în ruină, unele dintre ele având statutul de monument istoric, deoarece nu s-au luat măsuri de conservare, dar și dorința de a construi biserici noi, mai mari, pe lângă cele mici, devenite neîncăpătoare, în condițiile creșterii numărului de credincioși în perioada interbelică”, au precizat reprezentanții INP.

O statistică privind lăcașurile de cult distruse/demolate/dispărute/ruinate, concepută pe baza documentelor analizate, prezintă următoarele concluzii: aproximativ 11% distruse de cutremur, 15% în stare de ruină, 8% distruse de incendii, 30% s-au degradat în timp pe fondul factorilor climatici și antropici, 36% au fost demolate/distruse.

Lăcașuri de cult din Topraisar și Oltina, dispărute

Printre dosarele digitalizate sunt numeroase ale bisericilor din județul Constanța. De exemplu, dosarele din arhiva Comisiunii prezintă și contexte în care biserici cu o stare de conservare precară au trebuit să fie distruse până la fundație, pe locul acestora fiind construite alte lăcașuri de cult. Un exemplu în acest sens este Biserica „Sf. Gheorghe” din Oltina.

Sunt cuprinse și informații privind Biserica „Sfinții Voievozi”, din Topraisar, care a fost distrusă în Primul Război Mondial, în 1916. „Clopotele sunt două, unul mare și altul mic, ambele sunt cumpărate de enoriași. Aceste clopote au fost îngropate de soldații români în retragere, pe care germanii le-au căutat și nu le-au găsit. După război au fost scoase din pământ de enoriași și ridicată o clopotniță din lemn”, se arată în arhiva cercetată.

Pe lista bisericilor ale căror file din trecut sunt accesibile în prezent celor interesați sunt: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar, Biserica „Sfântul Dumitru”, din satul Crișan, comuna Crucea, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, sat Abrud, comuna Adamclisi, Biserica „Sfântul Dumitru”, sat Dunăreni, comuna Aliman, Biserica „Sfântul Dumitru”, comuna Mihai Viteazu, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Medgidia, Biserica „Sf. Gheorghe” din Mangalia, Geamia „Esmahan Sultan” din Mangalia, Biserica „Sfânta Treime”, sat Coslugea, comuna Lipnița, Biserica „Sfinții Împărați”, comuna Lipnița, Catedrala ortodoxă „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” și Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, municipiul Constanța, Biserica „Sf. Gheorghe”, Moscheea Carol I și Geamia Hunchiar (Geamia Aziziye), din municipiul Constanța, Biserica și casa parohială din comuna Comana, Biserica „Sf. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, sat Cochirleni, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, comuna Cogealac, Biserica „Înălțarea Domnului”, sat Inancisme, comuna Fântânele, Biserica „Sf. Gheorghe”, sat Viișoara, Biserica „Sf. Ioan Teologul”, sat Ciobani, Biserica „Sf. Gheorghe”, sat Siliștea; Biserica „Sf. Ilie”, sat Țepeș-Vodă, comuna Siliștea, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, comuna Castelu, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, sat Cotu Văii, comuna Albești, Biserica „Sf. Voievozi”, sat Canlia, comuna Lipnița, Biserica „Sf. Dumitru”, sat Plopeni, comuna Chirnogeni, Casă de rugăciuni – ruină, sat Cuiugiuc, comuna Lipnița, Biserica „Sf. Voievozi”, sat Sinoe, comuna Mihai Viteazu, Biserica „Sf. Gheorghe”, comuna Mihail Kogălniceanu, Biserica „Sf. Gheorghe”, oraș Ovidiu, Biserica „Sf. Treime”, sat Pietreni, comuna Deleni. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8897 secunde