Foști elevi ai Liceului "Ovidius" solicită eternizarea memoriei unui profesor-emblemă

10074
13
Foști elevi ai Liceului

Articole de la același autor

A vorbi, la ora actuală, despre profesori-emblemă, care au marcat cultura generală și devenirea adulților de astăzi, pare desuet pentru o generație ai cărei idoli se „clădesc” în mediul virtual. Și totuși, dovezi ale loialității și respectului de care se bucură dincolo de veșnicie am putut consemna recent, la despărțirea de un profesor apreciat al Liceului Teoretic „Ovidius” - Valentin Roșculeț, care, deși a predat limba franceză, adică o materie studiată actualmente pe grupe, a reușit să fie îndrăgit, deopotrivă, și de adolescenți care nu i-au fost elevi la clasă.

De data aceasta, însă, aducem în atenția comunității constănțene inedita inițiativă dedicată memoriei prof. Laurențiu Buttuceanu, titular al catedrei de fizică a aceluiași prestigios Liceu „Ovidius”, care a încetat din viață pe 15 noiembrie 2020.

În semn de prețuire și din dorința de a-i eterniza cariera didactică, absolventa Raluca Popescu a inițiat petiția online cu titlul „Laboratorul de Fizică al Liceului Teoretic Ovidius TREBUIE să poarte numele domnului profesor Laurențiu BUTTUCEANU!”.



„Profesorul riguros, corect și dedicat misiunii sale de dascăl”


Iată cum își motivează fosta elevă demersul: „În peste 40 de ani de carieră didactică, din care 39 dedicați elevilor Liceului «Ovidius», imaginea profesorului Laurențiu Buttuceanu s-a înscris în coordonatele profunzimii, echilibrului și mai ales în ale dragostei pentru elevi.

A spune «am făcut fizica cu dl. prof. Buttuceanu», sau «cu Buttu», așa cum se exprimau cei din generația mea, este un pașaport spre valoare, o mândrie și o garanție a unei pregătiri temeinice, care a fost îndrumată de profesorul riguros, corect și dedicat misiunii sale de dascăl.

Sutele de elevi care l-au avut profesor îi poartă recunoștință pentru amprenta pe care a lăsat-o în formarea lor. Ingineri, medici, profesori au învățat de la dumnealui fizica, metoda argumentului până la esență, umorul subtil, dar mai ales respectul pentru lucrul bine făcut.

Și odată cu zeci de generații de elevi, domnul profesor Laurențiu Buttuceanu a format profesori, împărtășind din experiența sa în discuții pe care le numea colegiale, dar care erau adevărate lecții ale Maestrului.

Ce ne dorim cu această petiție? Nimic mai simplu: Laboratorul de Fizică al Liceului Teoretic Ovidius TREBUIE să poarte numele domnului profesor. Și nu pentru că «merită», după o viață dedicată acelui loc, ci pentru că LICEUL OVIDIUS a fost echivalent, timp de 39 de ani, cu DASCĂLUL și OMUL Laurențiu BUTTUCEANU”, se încheie petiția online.

Reacția conducerii Liceului Teoretic „Ovidius”

Cum era și firesc, opinia publică trebuie să cunoască și poziția oficială a conducerii Liceului Teoretic „Ovidius”, care nu a întârziat să ne transmită următorul mesaj: „Personalitatea domnului profesor Laurențiu Buttuceanu a reprezentat un reper pentru multe generații de elevi și de profesori. S-a constituit într-o componentă a emblemei «Ovidius». Din fiecare promoție, mai mulți absolvenți au urmat cariere în care fizica a jucat un rol foarte important. Domnul profesor și-a lăsat amprenta asupra celor care l-au întâlnit, de-a lungul unei cariere didactice de peste 40 de ani. În ultimul an au fost mai multe propuneri venite din partea foștilor elevi de a acorda laboratorului de fizică numele unor profesori ai liceului, astfel încât acesta este un demers pe care liceul și-l propune pentru viitor”.



Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
cercel a
18 ianuarie 2023
articol

e o chestiune care se poate rezolva și azi. Exprimarea cu în viitor....vrăjeală maximă.

Popescu
18 ianuarie 2023
Numele salii

Domnul profesor Nita a fost mult mai bun decit domnul Butuceanu. Am facut ore cu ambii.

MuiePopescu
18 ianuarie 2023
Buttu

Popescule esti un mare tampit

Florentina
18 ianuarie 2023
Cinste elevilor

Ce frumos! Felicitări pentru initiativa fostilor elevi ai domnului profesor! Intr-adevăr, si- atins ținta pe care și-a propus - o, domnul profesor. ????????????

Florentina
18 ianuarie 2023
Cinste elevilor

Din greșeală a apărut semnul întrebării la sfârșit!!! Am vrut, de fapt, sa inserez emoticonul cu aplauze!!!

Eleonora
19 ianuarie 2023
Hell no

Pe buneee? Eu cunosc foarte multi oameni care, pur si simplu, au fost traumatizati pe viata de stilul dictatorial al acestui profesor. Sincer, am fost si eu eleva dumnealui, printre puținii elevi care au reusit sa ia (o data, ce-i drept) nota maxima, dar nu sint de acord cu aceasta initiativa, este exagerata. De ce nu sa nu se faca un cerc de matematica cu numele domnului VERNIC? Despre care nu cred ca s-ar isca discutii controversate. Sper ca aceasta initiativa sa nu se concretizeze.

Vax populi
19 ianuarie 2023
Ttemnicerul

Inițiativa cuiva care a studiat atât de mult fizica vaselor comunicante, încât a ajuns mare vânzătoare de căni la Cărturești. De acord cu inițiativa, dar numai dacă nu se găsește niciun titlu de onoare în Inchiziția de ev mediu. Singurul profesor care cerea să se cânte Trei culori, în fiecare dimineață. Ce îi mai plăcea să bage frica în oase, cu privirea fixă și ochelarii heliomatici. Azi, aflu de la diverși ce om sensibil și văsitor a fost. Visa la Lenin, asta e sigur.

Bohrescu
19 ianuarie 2023
Lăsatz

Un personaj lugubru.

Sanda Cord Compoesi
19 ianuarie 2023
Buttu

Kirudis a fost mult mai bun

Absolvent Ovidius
19 ianuarie 2023
Respect prof. Buttuceanu

Va rog sa va masurati cuvintele, si nu deformati realitatea. Nu stiu cati dintre voi ati avut ocazia sa schimbati cateva cuvinte in afara orelor "terifiante" de curs, cu acest om deosebit. A reusit sa urce pe trepte inalte si cu rezultate deosebite, oameni de calitate. Pe langa tainele fizicii, le-a insuflat propriile principii si valori morale... dar ce sa priceapa pleava... sunteti oameni mici, cei ce ii murdariti amintirea acestui om distins!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.5573 secunde