În sala extrem de mică a Teatrului de Stat, regizorul Radu Afrim a reconstruit genial imensitatea plajei din "Seaside Stories"

223
În sala extrem de mică a Teatrului de Stat, regizorul Radu Afrim a reconstruit genial imensitatea plajei din

Articole de la același autor

În ciuda greutăților de ordin locativ cu care Teatrul de Stat s-a confruntat de la începutul lui 2022, echipa acestei instituții de cultură s-a înverșunat să demonstreze că este capabilă de lucruri extraordinare. După succesul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, au urmat câteva parteneriate importante și prezențe la festivaluri din țară, încununate cu premii, iar stagiunea 2022-2023 a fost deschisă cu premiera excepționalului spectacol „Seaside Stories”, în regia lui Radu Afrim.

În urmă cu 16 ani, regizorul Radu Afrim a mai montat la Teatrul de Stat din Constanța spectacolul „Inimi cicatrizate”. De data aceasta, același Radu Afrim și-a dorit să lucreze cu o parte din vechea echipă, dar și cu mai noii angajați la un spectacol despre poveștile mării.

„Seaside Stories” aduce în fața publicului nouă tablouri, din care opt povești, fragmente de viață, scrise de autori contemporani și transpuse de Radu Afrim genial și datorită trupei constănțene atât de tinere, proaspete, dar mai ales talentate. Tineri actori care, la finalul celor două reprezentații în premieră de săptămâna trecută, au fost răsplătiți cu sincere ropote de aplauze din partea publicului, nu atât de numeros pe cât ar merita această piesă. Spectatorii prezenți în mica Sală Studio au fost provocați să trăiască, în cele trei ore de spectacol, un carusel de sentimente și trăiri, plecând de la râs în hohote până la melancolie, regăsire, tristețe, compasiune, dar mai ales bucuria unui excepțional act artistic.

Distribuția, în ordinea intrării în scenă, a fost următoarea: Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Arte „Regina Maria”), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alexandru Burcă (elev în clasa a XII-a la Liceul de Marină).

„Întâmplări cu oameni obișnuiți sau mai puțin obișnuiți”

Fiecare poveste ne-a oferit ocazia de a descoperi actori cu-adevărat înzestrați să transmită mesajul textului, indiferent că vorbim de „Alerga frumos cu genunchii la piept”, de Tudor Ganea, „Fragil” de Simona Goșu, „O împreunare de vis” de Dan Alexe, „Vieni Qua” de Marius Chivu, „Toți cerceii din vamă” de Lavinica Mitu, „La vulturul de mare cu peștele în gheare” de Marius Chivu, „Îi plăcea Marea” de Nicoleta Dabija, „Wyoming” de Marius Chivu. Prin poemul Ninei Cassian „Te Depărtezi” ne-am bucurat să o redescoperim pe Nina Udrescu.

Textele sunt rodul unui apel adresat tinerilor prozatori români de a-i pune la dispoziție lui Radu Afrim proze scurte, cu întâmplări de la mare. Regizorul avea să primească atât de multe încât risca să se nască un spectacol extrem de lung. „Nu lung cum este acum (trei ore – n.r.)”, remarca regizorul, adăugând că e foarte greu să ai o distribuție din 20 de oameni și să nu dai fiecăruia dintre ei o treabă serioasă de făcut. „La mine în spectacole nu există ceea ce se numește figurație. Că vine unul zice ceva și nu-l mai vedem până la aplauze. Actorii trebuie să transpire, trebuie să muncească, trebuie să justifice prezența lor într-o instituție, inclusiv colaboratorii. Sunt proze diverse ca stilistică, în general realiste, pentru că proza tânără românească este una realistă, dar există multă poezie, mult umor și emoție în aceste întâmplări cu oameni obișnuiți sau mai puțin obișnuiți, care se perindă pe plajă. E un proiect greu pentru toată lumea, greu în sensul că nu-mi plac lucrurile ușoare, lucrurile care nu provoacă, atât spectatorii, cât și pe cei implicați în proiect. Mă feresc de acest lucru. Cu vârsta, toți artiștii tind să-și simplifice existența, eu vreau să mi-o complic. Deci ideea este că s-au complicat lucrurile, este un mozaic de povești, de structuri estetice, de feluri de a povesti, dar baza este realistă pentru acest proiect”, a declarat regizorul spectacolului, Radu Afrim, la conferința de presă ce a precedat premiera.

Scenografia este concepută de tânărul licențiat (2022) Theodor Cristian Niculae, „Seaside Stories” fiind al doilea spectacol, după „8 tați”, la care Teatrul de Stat Constanța colaborează cu el.

Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu, asistent de scenografie Paula Rusu. Andrei Dermengiu și Marian Adochiței au realizat filmările alături de Radu Afrim. De asemenea, Andrei Dermengiu semnează și montajul video.

Spectacolul va fi reluat pe 11 și 12 noiembrie. Nu-l ratați!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7797 secunde