Provocarea le-a fost lansată de prof. Bogdan Ene, titular al catedrei de desen a Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanța de peste 15 ani, care astfel și-a propus să promoveze grupul de artiști al acestei instituții – „Chimeric”, format acum doi ani și care a lucrat intens în această perioadă. Expoziția reunește circa 50 de lucrări de grafică, de pictură și digitale ale elevilor de categorii diferite de vârstă, de la clasele cele mai mici – a V-a, până la clasele a XII-a, inclusiv o elevă a Școlii Gimnaziale nr. 38 „Dimitrie Cantemir”.
„Ne întâlnim frecvent, pentru a schimba impresii legate de ceea ce înseamnă idei, stări, tehnici de lucru, tocmai pentru a-i determina să abordeze mai multe stiluri. Dar cumva fiecare încearcă să-și găsească propria identitate prin stilul de lucru pe care-l abordează. Expoziția reunește picturi pe pânză, grafică, în diverse tehnici, pentru că fiecare s-a orientat pe o anumită direcție. Ineditul acestei expoziții îl constituie cooptarea unui fotograf profesionist, ale cărui lucrări sunt proiectate pe tavan. Iar invitația lansată fotografului Dragoș Nicușor Băluță nu este una întâmplătoare, pentru că produsele lui dovedesc că telefonul mobil poate fi folosit în scop artistic. Vreau să le insuflu elevilor mei ideea că acest device are și un alt scop, mult mai interesant, decât acela de a socializa pe multiple rețele. Pur și simplu, să scoatem partea artistică dintr-un telefon mobil. Intenționăm să stabilim chiar niște cursuri de artă pe partea fotografică. Mă bucur tare mult că acești elevi sunt în etapa în care caută, dar nu spun niciodată că au găsit. Sunt într-o permanentă căutare și mă bucur că s-a rezumat la a găsi ceva frumos”, a declarat, la vernisaj, prof. Ene.
De la curatorul expoziției, ales „prin vot” de membrii grupului „Chimeric”, în persoana elevei Ioana Isabela Cristea (clasa a XII-a), aveam să aflăm că inspirația lucrărilor a plecat chiar de la numele grupului, un personaj mitologic, un animal format din amalgamații de părți de animale. Surprinzător, Ioana Cristea și-a ales să dea admitere la Academia de Poliție, dar visează ca peste 20 de ani să dezvolte pasiunea pentru artă, având mai multă experiență, dar și alt tip de gândire. „Să mă compar cu eu din a XII-a și eu de peste 20 de ani, să văd dacă mi-am păstrat oarecum stilul dacă s-a schimbat ceva. Și să mai fac o expoziție, de ce nu personală”, a afirmat eleva Ioana Cristea.
Numele ales de artiștii călinescieni pentru această expoziție este „Fantasmagoric” și vine de la stilul lor mai sumbru… „Dar nu pentru că ni s-au întâmplat niște chestii, ci pentru că așa am simțit noi să facem această expoziție și să promovăm nu doar estetica frumosului la modă în ulei, spre exemplu, ci am încercat să găsim o altă denumire a artei contemporane, făcând niște chestii care în mod normal ar fi respinse din cauza gândirii mai limitative”, a explicat curatorul.
Dar să facem cunoștință cu membrii Art Group „Chimeric”: Valentina Simona Alecsandru, Ioana Vențel, gemenele Andreea și Daniela Tote, Isabela Cristea, Nicoleta Coatu, Andreea Duțu, Diana Țîmpău, Dragos Nicușor Băluță, Irina Papacostea.