Subiect greșit la simularea județeană de la matematică. Cum explică IȘJ Constanța "confuzia"

44016
13
Subiect greșit la simularea județeană de la matematică. Cum explică IȘJ Constanța
La inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Constanța, săptămâna aceasta au avut loc primele simulări județene ale examenelor naționale din vara anului viitor, astăzi, 16 decembrie, elevii claselor a XII-a și a XIII-a urmând să susțină ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării.

Ieri, la ieșirea din simulare, marea majoritate a liceenilor constănțeni au considerat subiectele de la matematică extrem de grele, unii dintre elevii de la Științele naturii sesizând faptul că la subiectul II.2(b) cerința face parte din materia de matematică-informatică.

Am apelat la opinia unor profesori de matematică ce ne-au confirmat „reclamația”. Din motive lesne de înțeles, nu le vom da numele, însă aceștia susțin că simulările județene nu sunt decât o inițiativă de a da bine mai… „sus”, la minister, în timp ce cadrele didactice sunt obligate să facă o muncă suplimentară neremunerată. „Ca să nu mai spunem că sunt total irelevante pentru elevi, fiind programate mult prea devreme”, a transmis unul dintre profesori.

Un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire

În legătură cu această eroare strecurată în subiectele de ieri, 15 decembrie, de la matematică, am stat de vorbă și cu prof. Daniela Bălănescu, inspector școlar de specialitate matematică, care a declarat că „în cadrul studiului sistemului de ecuații, după determinanți, în categoria subcompatibilității sistemelor se amintește, chiar dacă nu a fost în programă, și la cei de la Științele naturii. A fost o confuzie din partea unui membru al grupului de lucru, ca exprimare. În sensul că acolo trebuia pusă condiția cu determinantul diferit de zero. Se muncește foarte mult, mai ales la matematică, unde avem patru tipuri de examene: mate-info, științe ale naturii, tehnologic, pedagogic și evaluare națională. Ori trei variante, asta înseamnă numai 15 variante și 15 bareme”.

Întrebat dacă gradul de dificultate al subiectelor a fost unul ridicat, același inspector consideră că elevii încă nu au început aprofundarea materiei de examen. „Ei încă sunt la începutul materiei de clasa a XII-a și încă nu au pornit recapitulările pentru pregătirea examenelor naționale. Și atunci, automat, lor li se par testele grele, pentru că această simulare, fiind pe structura examenelor naționale, practic de sfârșit de ciclu gimnazial, respectiv liceal, trece prin toată materia V-VIII, respectiv IX-XII și automat o aplicație devine o sinteză a tot ceea ce s-a studiat. Iar copilul, în momentul în care nu a recapitulat și nu stăpânește bine tot, în sensul recapitulării finale, percepe ca dificile subiectele”, a afirmat prof. Bălănescu.

Și-atunci, aceste simulări atât de devreme au scopul unui bau-bau?

„Într-adevăr, scopul este să tragă un semnal de alarmă asupra nivelului lor actual de pregătire. Munca nesusținută duce la îngrășat porcul în ajun. Noi încercăm astfel să venim în sprijinul lor”, a mai spus același inspector școlar de specialitate matematică.

Reamintim că IȘJ Constanța și-a anunțat intenția de a organiza astfel de simulări județene și în lunile următoare.Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Un suparat
15 decembrie 2022
Bataie de joc!

Asta este o alta tampenie care se adauga multor altor tampenii facute de Sorin Mihai seful celui mai corupt ISJ din Romania! Culmea ar fi sa se adevereasca zvonul care circula acum: lui Mihaitza i se scurg balele dupa locul D-lui Nicoara in conducerea prestigiosului CNMB!

Caramirtu
15 decembrie 2022
Teatru ieftin

Teatrul de Tragedie si Comedie de la ISJ Constanta isi continua reprezentatiile! In memoria publicului vor ramane ptr multa vreme protagonistii: Cabrancea/Faliboga/SMihai/Pizzi!

Ionescu Maria
15 decembrie 2022
Nerespectare programa

Totodata nu a fost respectata programa pentru aceasta simulare. La subiectul 2 exercitiul 2 unul din subpuncte cerea demonstrarea unui grup abelian, desi programa specifica acest tip de exercitiu pentru simularea din luna ianuarie.

Ion Popescu
16 decembrie 2022
doamna inspector

Ce înseamnă pentru doamna inspector ”se amintește, chiar dacă nu a fost în programă”??? Plus că, strict pe text, cerința II.2.b - matricea are rangul 2 - este exact invers decât ce spune doamna inspector! Aș adăuga subiectul pentru matematică-informatică... chiar dacă scrii ”Admitem că este grup abelian”, tot în afara programei pentru această simulare ești! Se vaită că ”Se muncește foarte mult”.... de parcă au fost obligați să facă aceste simulări, nu ei le-au băgat pe gât școlilor! Cine amenința acum câteva zile, nu șeful doamnei?

elev
16 decembrie 2022
am invatat detoate si nu stiu nimic bine

Ia mai lasati-ne ma cu reclamatiile voastre .Niscaiva bani (mai substantiali asa )ne dati ori nu ne dati ca vin sarbatorile si fiind frig in Romania ,trebuie sa placam in Caraibe dar e cam scump .

Soția lui Caramitru
16 decembrie 2022
Teatru ieftin 2

Jucați bine ,dar fals ...ar fi trebuit să vă treceți d-voastră prima , (așa era normal D-na fostă Directoare) .Tragedie dar mai mult comedie ați făcut pe acolo pe unde ați fost prin apropierea orașului...

raducu
16 decembrie 2022
articol

îngrășat porcul în ajun....o exprimare academică...

cercel a
16 decembrie 2022
articol

Profii de liceu au făcut subiectele la Ev.nat. și profii de gimnaziu la Bac... De parcă dacă faci cursul CRED le știi pe toate...

Gura lumii
16 decembrie 2022
Triste constatari

Aceste simulari care implica timp și o multime de resurse sunt pentru a distrage atentia de la coruptia din ISJ Constanta si pentru a-i salva scaunul lui Sorin Mihai. Intre timp, Mihai si Manolache isi vad de "treaba": din profesoras la Mangalia, Mihaita a devenit prof la Mircea ba chiar are cursuri si la Ovidius la facultatea pe care, culmea!, se zice a terminat-o "in genunchi", Manolache din educatoare a devenit?!?! profa de psihologie la Eminescu si Colegiul Militar DESI nu a predat nicio zi aceasta disciplina si, mai nou, are ore si la Univ. Ovidius! Reflectati, va rog, la ceea ce am scris si, poate, veti fi in asentimentul meu ca PNL Constanta ne-a dus foarte jos prin promovarea unor mediocritati la carma educatiei constantene!

Dinu
16 decembrie 2022
Despre porci

“Ingrasat porcul in ajun” - expresie tipica ptr institutia aia! Apropo de porc e vorba de porcul primit spaga de Faliboga?

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3714 secunde