„Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală“ − lansare de carte la Academia Română

36194
„Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală“ − lansare de carte la Academia Română - clipboard01-1698149700.jpg

Articole de la același autor

Academia Română organizează miercuri, 25 octombrie 2023, evenimentul de lansare a cărții „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală“, autor dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie „George Bariţiu“ al Academiei Române. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 13.30, și este onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Volumul dedicat Mitropolitului Andrei Șaguna a apărut în 2023 sub egida Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române și va fi prezentat de prof. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei, și de pr. prof. univ. Mihail-Simion Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universității din București.

Bazat pe o documentare solidă care include surse edite și inedite, studiul evidențiază contribuția esențială a uneia dintre cele mai influente personalități religioase românești la dezvoltarea vieții sociale și culturale a națiunii române din Transilvania secolului al XIX-lea. Autorul volumului oferă o perspectivă detaliată asupra activității Mitropolitului, cu accent pe reformele sale în organizarea ecleziastică, pe promovarea învățământului în limba română, pe implicarea sa activă în inițiative culturale și în mișcarea de emancipare a românilor. Optând pentru un stil de expunere atractiv, cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan oferă numeroase detalii care conturează o realitate istorică mai puțin cunoscută publicului de astăzi: cea a Imperiului Austro-Ungar în care românii luptau pentru păstrarea identității naționale.

„Autorul intitulează acest volum O biografie culturală fiindcă a dorit să ilustreze profilul intelectual și orizontul cultural larg al marelui ierarh. Pornind de la această intenționalitate asumată și recunoscută încă în debutul volumului, materialele incluse ni-l relevă pe Andrei Șaguna drept un ctitor de instituții culturale care au asigurat românilor din Transilvania nu doar supraviețuirea identitară, ci și progresul cultural și chiar material al națiunii. Cartea acoperă o paletă mult mai largă de aspecte care învederează relațiile personale ale lui Andrei Șaguna cu împăratul Franz Joseph, cu alți politicieni de prim rang de la Viena, legături care i-au și asigurat ierarhului sibian succesul în inițiativele culturale, ecleziastice și politico-naționale vizând propășirea poporului român“, remarcă prof. Ioan Bolovan în prefața cărții.

 

„Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală“ este un proiect editorial apărut la Editura Școala Ardeleană cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la moartea remarcabilului om de cultură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8351 secunde