Mesajul președintelui Academiei Române, la început de an școlar

1120
Mesajul președintelui Academiei Române, la început de an școlar - xacademicianioanaurelpop16945122-1694521987.jpg
Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a participat luni, 11 septembrie 2023, la deschiderea noului an școlar, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“ din București. Cu acest prilej președintele Academiei Române s-a adresat elevilor și corpului profesoral, într-un scurt discurs în care a dorit să reamintească rolul fundamental al educației în formarea personalității și a caracterului, precum și în instruirea de cetățeni liberi și responsabili.

„Aș dori să vă spun doar o pildă veche, de acum 2300 de ani, a unui filosof – nu știu dacă mai învățați filosofie –, care se numea Aristip, și care a fost întrebat de un părinte de ce trebuie să învețe copilul lui și de ce trebuie să meargă la școală și cât costă școala. Și profesorul i-a spus o sumă de bani, în drahme, și i-a zis: «Cam atât costă educația copilului dumitale». Iar părintele a răspuns «Cu banii aceștia, domnule profesor, eu îmi cumpăr un sclav». Atunci filosoful i-a spus: «În aceste condiții, vei avea în casă doi sclavi: cel pe care îl cumperi și copilul». Vă îndemn să învățați, să-i ascultați pe profesorii dumneavoastră, pentru că aveți nevoie de modele.“

În încheierea intervenției sale, președintele Academiei Române i-a sfătuit pe elevi ca, la finalizarea cursurilor liceale, să aibă ca primă opțiune continuarea studiilor în țară, la universități performante, care continuă să dezvolte programe de studiu și de cercetare de înaltă ținută științifică. 

„Atunci când veți termina școala să vă gândiți întâi că la Universitatea din București, la cea din Cluj, din Iași, se face școală serioasă. Primul gând să nu fie neapărat plecarea din țară. [...] Să nu uitați că așa cum liceul acesta, Colegiul Național «Gheorghe Lazăr», este poate cel mai bun din țară, sau unul dintre cele mai bune din țară, și universitățile noastre au încă un potențial extraordinar“.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4905 secunde