Răsturnare de situație la UMC. Cornel Panait nu mai deține nicio funcție de conducere

2993

Articole de la același autor

Aflat zeci de ani la conducerea Universității Maritime din Constanța, în calitate fie de rector, fie de președinte al Senatului, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait a „gustat” luni, 19 februarie, înfrângerea. În ciuda tuturor așteptărilor, a înregistrat cu cinci voturi mai puțin decât Remus Zăgan, cel care a câștigat funcția de președinte al Senatului UMC.

Inițial, Cornel Panait își depusese candidatura pentru funcția de rector al Universității Maritime din Constanța, încercând să mai câștige un mandat în fața mai tinerilor Costel Stanca, Ion Omocea și Gabriel Raica. Dar în seara de dinaintea alegerilor și-a retras dosarul. Contactat pentru a afla ce l-a determinat să ia această decizie, a declarat: „Trebuie să recunosc că nu m-au determinat atât cauzele obiective care ar fi trebuit și ar fi putut să mă determine la o asemenea decizie. Problema pe care am avut-o, evaluând în mod corect toată situația, a fost că Universitatea, fiind într-o perioadă de dezvoltare pe care eu personal mi-o propun să fie cât mai alertă și cu colegii mei care sper, iarăși, să fie uniți în ceea ce trebuie să se întâmple în continuare, am spus că probabil ar fi cazul ca un coleg mai tânăr să preia această sarcină. Și nu ascund că eu, personal, rămân într-o cursă care nu știu dacă va fi încununată de succes sau nu. Eu sunt membru în Senat și voi candida pentru funcția de președinte al Senatului“.

Gurile rele spun că s-ar fi temut ca nu cumva fosta-i studentă Ligia Deca, astăzi ministru al Educației, să nu-i confirme mandatul. În cele din urmă, noul rector ales al UMC este conf.univ.dr. Gabriel Raicu. Acesta așteaptă confirmarea pe funcție din partea ministrului Educației, Ligia Deca.

Noul președinte al Senatului a activat un deceniu la Universitatea „Ovidius”

Luni, 19 februarie, a avut loc o nouă rundă de alegeri importante, cele pentru președinția Senatului, postură din care Cornel Panait ar fi condus UMC în mandatul prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, se afirmă pe surse. Pentru acest scrutin și-au depus candidaturile, alături de Cornel Panait, Remus Zăgan și Ghiorghe Bătrânca.

După primul tur de scrutin, de la ora 14, primii doi au înregistrat câte 12 voturi, iar Ghiorghe Bătrânca – cinci voturi. Imediat s-a trecut la organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, la finalul căruia Remus Zăgan a înregistrat 17 voturi, iar Cornel Panait – 12 voturi. Astfel, Panait a rămas cu calitatea de membru în Senatul UMC.

Noul președinte al Senatului UMC, Remus Zăgan (56 ani), este profesor la Facultatea de Electromecanică Navală. A absolvit Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași și timp de aproape 10 ani a ocupat diferite funcții de conducere la Universitatea „Ovidius” din Constanța (prodecan și apoi decan al Facultății de Inginerie Mecanică Industrială și Maritimă). Din 2014 a venit la UMC.

Pornise favorit, dar a ieșit înfrânt, la cinci voturi diferență

Marele înfrânt al zilei de ieri, 19 februarie, rămâne Cornel Panait. În vârstă de 72 de ani, celebrul universitar pornea favorit în „lupta” pentru fotoliul de șef al Senatului, bucurându-se de notorietate în rândul reprezentanților studenților. Păi cum altfel? În 2022, în ședința Consiliului de Administrație al UMC, Cornel Panait, invitat fiind în calitate de președinte al Senatului, a propus acordarea a 20 de burse, în valoare de 1.000 de lei, pentru activitățile de voluntariat desfășurate de studenții din conducerea Ligii Studenților. Acum s-ar părea că aceste burse au ajuns pe la 1.300 lei.

A avut de pierdut, însă, în vara anului trecut, când, din calitatea de președinte al Senatului, a venit cu o propunere deloc agreată: ca Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) să fuzioneze prin absorbție cu Universitatea Politehnica din București (UPB). Potrivit lui Cornel Panait, în urma acestei fuziuni ar fi putut rezulta o universitate națională cu sediul în capitală. Inițiativa a eșuat lamentabil, iar rectorul Mihnea Costoiu a fost huiduit la Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5796 secunde