S-a încheiat înscrierea la învățământul primar! Care este situația claselor pregătitoare din Constanța

1517

Articole de la același autor

În această toamnă, o nouă serie de preşcolari îşi vor schimba statutul şi vor deveni şcolari. Ei vor mai lăsa deoparte joaca şi se vor apuca de teme, vor învăţa să scrie şi să citească. Conform Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2022 - 2023, completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar s-au desfășurat în perioada 11 aprilie - 10 mai 2022.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Constanţa, Sorin Mihai, anul acesta, pentru cele 6.640 de locuri au fost depuse 6.088 de cereri. Mai departe, urmează etapa de înscriere în învățământul primar, în perioada 11-27 mai 2022, în care comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar procesează cererile-tip de înscriere. Apoi, la nivelul unităților de învățământ se procesează cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Ulterior, comisia națională va procesa cererile-tip de înscriere prin care s-a solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu s-a admis din lipsă de locuri și prin care s-a exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție. În data de 27 mai se vor afișa în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase libere, în vederea înscrierii în a doua etapă.

Referitor la acest subiect, am întrebat managerii mai multor unităţi de învăţământ constănţene cum a decurs prima etapă de înscriere a viitorilor bobocei. Potrivit directorului Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, Sorina Eftimi, pentru acest an, au avut aprobate în planul de şcolarizare 44 de locuri la clasa pregătitoare, respectiv două clase. „Până în prezent sunt înscrişi 51 de copii. Sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 9.00, ei vor susţine proba de aptitudini muzicale. Cei înscrişi peste numărul de locuri se vor reorienta în cea de-a doua etapă de înscriere către şcoala de circumscripţie”, a precizat aceasta.

La Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, directorul instituţiei, Corina Teodorov ne-a declarat că au înregistrat cereri pentru opt clase, şi ei au doar şase. „Conform legii, suntem obligaţi să îi primim pe toţi, dar nu ştim ce să facem, pentru că nu mai avem niciun spaţiu liber”, a menţionat ea.

La rândul său, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Ana Maria Ciobotaru a precizat că, potrivit planului de școlarizare, pentru anul școlar 2022-2023 ei au disponibile două clase la învățământ tradițional (44 de locuri) şi o clasă la alternativa educaţională Step by step (22 de locuri). În total, au înregistrat 114 copii, 70 la învăţământul tradițional și 44 la Step by Step. „Colegiul este exceptat de la circumscripție școlară. Noi aplicăm criteriile generale ale Ministerului Educaţiei și pe cele specifice ale instituției pentru departajare. De asemenea, luăm în calcul situația de a solicita transformarea unei clase de învăţământ tradițional în step, deoarece sunt foarte multe solicitări pentru această alternativă, chiar din rândul celor care s-au înscris inițial la învăţământ tradițional”, ne-a declarat directorul.

La Şcoala Generală nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, directorul instituţiei, Iris Sarchizian a adăugat că ei au înregistrat 106 cereri, pe un număr de 110 locuri disponibile. „Suntem pe creştere exponenţială. Avem aprobate cinci clase pregătitoare anul acesta, faţă de patru, câte am avut anul trecut”, a arătat managerul. La Şcoala Generală nr. 29 „Mihai Viteazul” au fost înregistrate mai multe cereri decât locuri: 88 locuri şi 130 înscrişi, din care 128 cu domiciliul în circumscripţie. „Suntem obligaţi să primim toţi aceşti copii cu domiciul în circumscripţie, pentru că sunt ai noştri. Vom vedea câţi vor mai veni din cei care s-au înscris la alte şcoli, dar aparţin de noi şi apoi găsim spaţiu pentru a cincea sau chiar a şasea clasă”, a declarat directorul unităţii, Carmen Guguş.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.8592 secunde