"Super ofertă" la intrarea în licee! Medii de admitere înjumătățite față de anul trecut

5960
1

Articole de la același autor

Modificarea algoritmului de calculare a mediei de admitere în liceu în anul 2023, prin excluderea procentului din gimnaziu, a determinat o creștere spectaculoasă a numărului elevilor care au reușit să-și vadă visul împlinit, fiindu-le acceptată la repartizarea computerizată chiar prima opțiune (47,60% la nivel național). Explicația este una simplă: candidații s-au orientat în alegeri după ultimele medii din anul 2022, dar – ce să vezi? – ultimele medii au scăzut semnificativ.

Așa se face că la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, ultima medie cu care s-a intrat la specializarea științe ale naturii bilingv germană a scăzut de la 9,51 în 2022 la 9,47. De altfel, în topul primelor 20 de licee din țară ordonate după ultima medie de admitere, Colegiul „Mircea” se situează pe un onorant loc 7.

La Liceul Teoretic „Ovidius”, cea mai mică medie de admitere a fost 9,20 la specializarea științele naturii (bilingv franceză, respectiv germană), în timp ce anul trecut ultima medie a fost 9,27. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” ultima medie, de 8,90, la specializarea științe ale naturii bilingv franceză a scăzut de la 8,97.

În schimb, la Liceul Teoretic „Traian”, ultima medie de admitere a crescut cu puțin față de anul trecut, la specializarea științe ale naturii bilingv germană (de la 9,03 anul trecut la 9,05 în 2023).

Să mai spunem că sunt instituții la care s-a intrat cu medii la jumătatea celor de anul trecut. Este cazul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”, unde s-a intrat cu 3,15 (în loc de 6,34) la specializarea mecanică, la Colegiul Național „Kemal Ataturk” Medgidia, în loc de 5,74, s-a intrat cu media 3 la specializarea Filologie, iar la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna s-a intrat cu 3,07 în loc de 6,04 la specializarea electromecanică.

Asta și pentru că la aceste unități de învățământ erau admiși absolvenți de gimnaziu ale căror medii de admitere erau puternic influențate de notele din clasele V-VIII.

Ce să mai spunem de Liceul Teoretic Băneasa, unde s-a intrat cu media 1,75 în loc de 3,26 la specializarea agricultură, de altfel și cea mai mică medie de admitere din județul Constanța în anul 2023? Și, în ciuda acestui fapt, din cele 72 de locuri prevăzute la această specializare tot au mai rămas libere pentru etapa a II-a de admitere încă 12 locuri.

Reamintim că până marți, 25 iulie, conform calendarului admiterii în învățământul liceal, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 26 - 28 iulie 2023, comisiile județene de admitere vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situații medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).



Comentează știrea

Dana
21 iulie 2023
prostia la romani

Tara , prin vocea unita psd si bor, ne vrea cat mai pr osti! au inventat materie la scoala religia, acum au bagat o si la bac, tupeu maxim... Intai, abramburica , a scos examenele scrise pt treapta 1 si a 2a , apoi , a aparut inscrierea la facultate, caci nu poate fi numit examen, un proces in care depui un dosar si gata, esti student. In Cta, avem insp general adj, o persoana care preda religia, ce sa stie de inspectorat???

Pagina a fost generata in 1.6564 secunde