Ucraina - Rusia. Istorie comună, memorie divizată, viitor separat

460
Ucraina - Rusia. Istorie comună, memorie divizată, viitor separat - articolucraina2fprofflorinanghel-1644938888.jpg

Articole recomandate

Circulă de mai multă vreme o butadă referitoare la relațiile dintre Federația Rusă și statele ei vecine: dacă nu ajungi la un acord cu Serghei Lavrov (ministrul de Externe), atunci discuțiile vor continua cu Serghei Șoigu (ministrul Apărării). Chiar dacă nu ar fi reală această anecdotă, amplitudinea crizei izbucnite în jurul frontierelor Ucrainei în ultimele luni a depășit cu mult interesul pentru alte spații geopolitice.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a început în 2014, când forțe sprijinite de Moscova au intrat în peninsula Crimeea și au organizat un referendum care a decis „unirea” cu Rusia. În același timp, la frontiera ruso-ucraineană, două teritorii ale Ucrainei, Luhansk și Donețk, au fost proclamate „republici populare” de către formațiuni paramilitare rusofone. Din 2014, Federația Rusă este supusă sancțiunilor internaționale, iar Ucraina se află pe drumul construcției identitare de tip european.



Rusia: Ucraina este parte a națiunii ruse, iar sancțiunile internaționale au devenit singurul instrument diplomatic la adresa Moscovei



La 12 iulie 2021, președintele Rusiei, Vladimir Putin, publica un lung articol menit să reevalueze politic memoria istorică. ”Ucraina actuală datorează forma teritorială perioadei sovietice”, scrie Putin. În fapt, continuă șeful statului, „Occidentul intenționează să transforme Ucraina într-o națiune anti-rusă, care să reprezinte o barieră între Rusia și Europa”. „Noi suntem un singur popor”, concluziona președintele Rusiei.

La rândul lui, ministrul de Externe Serghei Lavrov a ținut să menționeze, într-un interviu acordat la începutul anului 2022, că cerințele Rusiei sunt, mai degrabă, de reparare a prestigiului degradat. „În ultimii ani, sancțiunile au devenit, pentru americani, principalul instrument al politicii externe. Cultura diplomației și a compromisurilor s-a pierdut aproape complet”, menționa Lavrov. Chiar și așa, ambasadorul Kremlinului în Suedia, Viktor Tatarințev, declara popularului cotidian „Aftonbladet” că Rusia „nu dă doi bani” pe aceste sancțiuni.

Rusia-Ucraina: istorii comune, dar memorie divizată

Prăbușirea Imperiului rus, în martie 1917, a condus la apariția și funcționarea primelor instituții statale ale Ucrainei moderne. Independența deplină a Ucrainei a fost proclamată la 9/22 ianuarie 1918 și ea a funcționat, cu paranteza ocupației germane din același an, până la victoria Rusiei Sovietice și înglobarea în cadrul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (30 decembrie 1922). Mihailo Hrușevski, Semion Petliura sau Pavlo Skoropadski sunt liderii acestei mișcări, neunitare, pentru independență.

Ucraina a devenit o republică sovietică în cadrul URSS, cu resursele exploatate direct de la Moscova și cu elitele conducătoare bolșevizate. Partea ei occidentală a rămas în componența Poloniei până în septembrie 1939. Stalin a declanșat foametea ca represiune politică și ideologică la adresa națiunii ucrainene. Holodomor, genocidul la adresa Ucrainei din 1932-1933, a însumat milioane de vieți pierdute și distrugerea unei bune părți a resurselor economice, financiare și intelectuale.

Prin Protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova la 23 august 1939, URSS a dobândit, prin înțelegere cu Germania nazistă, teritorii din Polonia și România, precum și cele trei republici baltice. O parte a acestor teritorii au fost atribuite de Stalin R.S.S. Ucrainene.

La 24 august 1991, Ucraina și-a proclamat independența față de URSS, ideea fiind acceptată prin referendum de 92% dintre cei care au participat la scrutin.

Rusia-Ucraina: viitor separat

Ucraina a început după 2014 adevăratul proces de construcție a statului și a națiunii. Ruperea de Rusia și amenințarea militară directă a Moscovei au accelerat modernizarea și instituționalizarea statalității ucrainene distincte și transformarea societății din Ucraina într-una care aspiră la integrarea în Uniunea Europeană și NATO. Legislația, instituțiile, clasa politică au fost racordate la cursul european. Dacă până în 2014 Ucraina era privită drept un stat eșuat, o anexă diplomatică și economică a Rusiei, cu o conducere oligarhică și incapabilă de reforme, astăzi Kyivul este unul dintre cele mai importante centre ale colaborării europene și euro-atlantice.

Pentru Federația Rusă, pierderea influenței în Ucraina reprezintă un dezastru istoric, care pune sub semnul întrebării statutul imperial, de mare putere, al Moscovei. Ucraina a fost pentru Rusia un cordon sanitar în fața invaziilor (Napoleon, în 1812, Al Doilea Război Mondial, în 1941), iar transformarea ei într-o țară cu instituții și aspirații occidentale lovește decisiv în longevitatea structurii puterii de la Moscova.

Rusia și establishment-ul ei politic și organizațional nu recunosc Ucraina drept un stat străin, așa cum declara chiar președintele Vladimir Putin. Într-un recent articol tipărit în publicația conservatoare „The Atlantic”, Anne Applebaum sintetiza viața politică de la Moscova menționând că „Obiectivul lui Putin nu este să facă din Rusia o țară înfloritoare, pașnică, prosperă, ci o țară în care el să poată să rămână la putere”. Noua identitate ucraineană, însă, este centrată tocmai pe aspirațiile de independență și de particularitate și în direcția unei societăți democratice și liberale.

Este vorba despre ceva simplu, în fond. Fără influență în Ucraina, Rusia pierde statutul imperial deținut de aproape 400 de ani. Iar Ucraina, liberă de influența Rusiei, devine un stat european.

Florin ANGHEL, prof. univ. dr., Facultatea de Istorie și Științe Politice

Universitatea „Ovidius” din Constanța



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6876 secunde