Un an 2022 epic pentru echipa Teatrului de Stat din Constanța

204
Un an 2022 epic pentru echipa Teatrului de Stat din Constanța - fondteatruldestat-1672676308.jpg

Articole de la același autor

În ciuda unui an greu, marcat de o dislocare din „casă”, echipa Teatrului de Stat din Constanța a reușit să acumuleze în 2022 atât de multe reușite, încât ele trebuie reamintite și felicitate de toți beneficiarii actului cultural, de pretutindeni. Pentru că - da! - actorii constănțeni au participat la atât de multe festivaluri și manifestări culturale naționale și internaționale, cum nu ne amintim să se mai fi întâmplat vreodată.

Între numeroase participări la festivaluri și câteva premiere


Conform unei retrospective 2022 oferite de Teatrul de Stat, prima participare a fost în luna mai, la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați, după care au urmat Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Festivalul Buzău / Iubește / Teatrul, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2022), Festivalul Internațional dedicat Tinerilor Regizori, Craiova, Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria, Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2022, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău, ediţia a VII-a, Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE, Cluj-Napoca, participare la programul „Luceafărul” al Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc.

Și toate aceste participări s-au petrecut fără a neglija publicul de acasă, care s-a bucurat și el de patru spectacole în premieră, pe lângă reprezentațiile din repertoriu, oferite începând cu luna martie, în Sala Studio, din str. Lahovary. Este vorba despre: #acedesiguranță - spectacol-instalație coproducție Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare, „Universuri Paralele” de David Lindsay-Abaire, regia Radu Iacoban, „Îndoiala” de John Patrick Shanley, regia Diana Mititelu, „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia Radu Afrim.



Teatrul „Oleg Danovski” va găzdui premiera „PROMETEU '22”


Cât despre a cincea premieră din anul 2022, dar care încă nu a fost prezentată publicului constănțean - „PROMETEU '22” - o coproducție Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național de Dramă din Ljubljana, spectacol în 4 limbi: română, maghiară, slovenă, engleză, ni s-a transmis că pe 26 și 27 ianuarie 2023, în sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, pusă la dispoziție, pentru această ocazie, de conducerea instituției, publicul va avea ocazia să vizioneze premiera la Constanța. Spectacolul - cu supratitrare în limba română - este o adaptare după Eschil de Ágnes Kali și Gábor Tompa, în regia lui Gábor Tompa, regizor secund Erwin Șimșensohn. Actorii TSC pe care îi veți putea vedea în acest spectacol, alături de actorii maghiari și sloveni, sunt Mirela Pană, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai și Dana Dumitrescu.

În luna februarie 2023, spectacolul PROMETEU ’22 va participa la Festivalul Internațional de Teatru Finistera din orașul Porto (Portugalia), festival organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, și va avea două reprezentații, în datele de 10 și 11 februarie, la Teatrul São João.

Remember SEAS! Felicitări pentru distincții!

O adevărată desfășurare de forțe s-a petrecut în lunile iulie și august ale anului 2022, când timp de opt săptămâni, în trei spații – Teatrul de Vară Soveja, scena special amenajată în Parcul Arheologic din centrul orașului și Faleza de la Cazinou - s-a desfășurat SEAS 2022 - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului. Finanțat de Consiliul Județean Constanța, evenimentul a cuprins 41 de reprezentații ale unor spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară, la care au participat peste 10.000 de spectatori, iar numărul invitaților, artiști și personal tehnic, a fost de peste 600.

A urmat, în luna septembrie, Festivalul-concurs DbutanT, ediția a VII-a – prima etapă, Programul internațional de scenografie „Metamorfoze”, organizat în coproducție cu Teatrul „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe și cu sprijinul Centrului Român OISTAT.

În ceea ce privește distincțiile cu care a fost onorată echipa Teatrului de Stat, în ianuarie 2022, președintele României îi înmâna directorului Erwin Șimșensohn Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D „Arta spectacolului”, acordat Teatrului de Stat Constanța la împlinirea a 70 de ani de la înființare și după mai mult de 400 de premiere.

Apoi, în cadrul Galei Premiilor UNITER, spectacolul „Ziua Z” primea Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay.

La Festivalul Național de Comedie de la Galați, actorul Marian Adochiței era răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal din spectacolul „Goi Pușcă”, iar la Festivalul Buzău / Iubește / Teatrul, Cătălinei Mihai i-a fost acordat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru spectacolul „Universuri Paralele”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8276 secunde