Carbohidrații, prieteni sau dușmani?

242
Carbohidrații, prieteni sau dușmani? - fondcarbohidrati25fb-1393364065.jpg
Transformați în glucoză, carbohidrații sunt principalul carburant pentru corpul tău, întrucât hrănesc creierul, rinichii, mușchii (inclusiv inima) și sunt folosiți de fiecare celulă din organism.


Mai mult, potrivit specialiștilor Good Food, cele patru categorii de alimente care conțin carbohidrați (legume, fructe, făinoase și lactate) conțin o mulțime de principii nutritive esențiale pentru organism (legumele și fructele sunt o sursă grozavă de vitamine și minerale și au puține calorii; făinoasele conțin fibre, în timp ce lactatele aduc corpului calciu și vitamina D). Nutriționiștii recomandă ca 45-50% din aportul zilnic de calorii să vină din carbohidrați! Esențial însă, pentru a te putea bucura de toate beneficiile carbohidraților, este să faci distincția între carbohidrații buni și cei răi. Există două grupe mari de carbohidrați:


Carbohidrații simpli, prezenți în zahăr, făină și orez alb, dulciuri rafinate (prăjituri, bomboane, biscuiți și alte "bunătăți "), sunt carbohidrați procesați, săraci în fibre și duc la o creștere bruscă  a nivelului zahărului din sânge și la eliberarea unor cantități mari de insulină din pancreas. În consecință, vor fi rapid depozitați în corp sub formă de grăsimi  și ție ți se va face din nou foame cât de curând. În esență, nu sunt altceva decât calorii goale, care nu îți aduc niciun beneficiu și care se depun rapid acolo unde doare cel mai tare.


Carbohidrații complecși se găsesc în cerealele integrale sau în orezul brun,  în legume, fructe și semințe. Aceștia au o structură chimică mult mai complexă și intră în sânge într-un ritm lent, astfel că duc la o eliberare mai redusă de insulină și la un nivel constant al zahărului în sânge (secretul oricărei diete sănătoase). Mai mult, sunt plini de vitamine, minerale și fibre alimentare. Probabil te-ai saturat deja să tot auzi de "fibre", dar să știi că nu sunt lăudate degeaba: sunt substanțe care nu pot fi digerate de organism (deci nu îți aduc calorii în plus) și care se elimină lent din tubul digestiv, așa că vei mânca mai puțin, te vei sătura mai repede, iar senzația de sațietate va dura mai mult timp. În plus, ele sunt esențiale pentru un tranzit intestinal normal, te feresc de cancerul  de colon și scad nivelul colesterolului.


Carbohidrații nu sunt dușmanii tăi. Dacă te ferești de cei rafinați și consumi cu precădere carbohidrați complecși, neprocesați, nu sunt nici măcar dușmanii siluetei tale. Ca întotdeauna, cheia este echilibrul: nu se face gaură în cer dacă îți faci de cap câteodată cu o felie de tort de ciocolată, dar, în general, ține-te la distanță de perfizii carbohidrați simpli și orientează-te spre cei complecși, care, pe lângă energie, îți aduc atât de multe beneficii și te mențin sătul timp îndelungat.  




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Diverse : Vin sau bere?
Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Diverse : Gustări sănătoase
Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : De ce e bine să mâncăm morcovi
Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : Nu poți să slăbești? Iată de ce!
Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : Sfaturi pentru o digestie bună
Pagina a fost generata in 2.799 secunde