Cum să ajungi investitor imobiliar

4330
Cum să ajungi investitor imobiliar - 260b158958b47b4a5a71f4d9b0005335.jpg
Piața imobiliară este la fel de ușor de înțeles ca politica și fotbalul, pentru majoritatea românilor. Toți au impresia că se pricep, însă adevărul este cu totul altul. Până și așa-ziși experți au făcut greșeli mari în acest an, care a scos din rutină segmentul imobiliarelor.

Agenții imobiliari spun că cea mai mare problemă a oamenilor este mentalitatea de tip "Am văzut și cred". Este vorba de cei care sunt convinși că poți face bani rapid prin simpla cumpărare și re-vânzare a imobilelor, fără a fi însă conștienți de riscurile enorme implicate în acest proces.
"Nouă din zece oameni au auzit despre astfel de afaceri. Trebuie să te gândești că doar unul din zece a reușit să facă ceva. Înainte de criză, piața era în creștere și părea că oferă oportunități la tot pasul. În realitate, afaceri bune pot fi făcute în orice tip de piață. Important este să ai un plan și să îți permiți să aștepți. Este greșit să te gândești că vei găsi rapid un client. Cei care fac asemenea deal-uri își permit să aștepte până la trei ani, pentru că piața imobiliară scade și crește extrem de greu, într-un interval de minimum 6 – 12 luni", a declarat, pentru Cuget Liber, Mihai Stan, managerul portalului imobiliar TopEstate.ro.
O altă mare problemă a investitorilor de ocazie este că pun sentimentele în fața unei evaluări profesioniste.
"Orice comerciant știe că în magazinul său trebuie să aibă marfa care le place clienților, nu lui. Exact așa se întâmplă și cu investițiile în imobiliare. Nu trebuie să alegi ce îți place ție, ci locuințe care au șanse mari să se vândă", explică Mihai Stan.
El le recomandă investitorilor să nu se bazeze niciodată pe sfaturile "experților", întrucât ei sunt cei care își asumă riscurile. Soluția – cunoștințe de specialitate, dobândite la cursuri, din cărți.
De asemenea, nu este bine să îți faci planuri pe bani estimați din posibile vânzări sau pe sume împrumutate.
"Este adevărat că cel mai bun lucru este să faci bani pornind de la nimic, dar astfel de cazuri sunt puține. De obicei, persoanele care procedează așa nu au o pregătire suficientă. Mai întâi, trebuie să investești în educația ta de jucător imobiliar. Învață tehnici de investiții, posibilități de finanțare, modalități de achiziție, stiluri de negociere, informează-te despre mersul pieței. Pe scurt, nu conta pe banii pe care nu îi ai", mai spune managerul TopEstate.ro.
Ca și în alte domenii, graba strică treaba în imobiliare. Dacă vrei să vinzi foarte repede un apartament, riști să nu ai timp pentru a-i aduce îmbunătățiri care să îi crească valoarea de piață. Trebuie să fii pregătit să aștepți, pentru a obține un câștig consistent.
Există însă și riscul de a cădea într-o altă extremă – așteptarea unui client și mai bun.
"Dacă ți-ai propus să vinzi la un anumit preț și nu ai reacții pozitive, ajustează prețul. Dacă ai un client care este gata să ofere prețul cerut, vinde. Nu te gândi că se poate să fie oameni dispuși să plătească și mai mult. Lăcomia nu ajută deloc. Trebuie să gândești ca un investitor, să lași banii să circule. Cu cât circulă mai repede, cu atât mai sigur este profitul și mai mic riscul", mai spune Mihai Stan.
În concluzie, nu poți face avere peste noapte, ci în circa cinci ani de muncă susținută, estimează managerul TopEstate.ro. Până la prima reușită este posibil să treacă mai mult de un an, însă este mai bine decât să eșuezi din primele luni, doar pentru că ți-ai propus câștiguri imposibile într-un termen foarte scurt.
"Trebuie să înțelegi că faci un business, nu o speculație de moment. Nu câștigi bani gândindu-te la imobiliare, ci mergând zilnic pe teren. Este important să ai un plan bun, să ai cunoștințe solide în domeniu și, pe cât posibil, o echipă pregătită și loială", încheie Mihai Stan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2803 secunde