Dietă potrivită postului

727
Dietă potrivită postului - dietadepost-1396532560.jpg

Articole recomandate

Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit în oricare perioadă a anului. Însă, potrivit Sănătate.ro, trebuie respectate câteva reguli, pentru ca organismul să nu fie dat peste cap.


Cel mai adesea, aceștia se plâng de amețeli și lipsa de vlagă, acuzând meniul vegetarian că fiind prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutriționale. Se pare însă că un aport suficient de apă, dublat de proteine de natură vegetală, îi poate repune rapid pe picioare. Chiar și în perioada postului ar trebui să avem un aport suficient de proteine pentru că acestea sunt cele care servesc la formarea celulelor din organism. Este nevoie de o cantitate de două ori mai mare (55-60 gr de proteine vegetale/zi), pentru a acoperi nevoile minime ale orgamismului, față de doar 30-35 gr când proteinele administrate provin din ou, lapte și carne! Produsele din carne ce conțin multe proteine pot fi înlocuite, pe perioada postului, cu proteine vegetale (cele mai bogate fiind ciupercile), și în zilele cu dezlegare se apelează la fructe de mare și pește (mai ales cel ce trăiește în apele reci), alimente bogate atât în proteine, vitaminele A și D, cât și în Omega 3. Combinați fasolea verde, roșiile, lintea. 


Nu exagerați cu produsele din soia! Unele persoane au tendința de a mânca zilnic aceleași produse pentru că oferta de produse vegetale suficient de hrănitoare nu este foarte mare. Astfel, ele descoperă că le place un anumit aliment și îl consumă zilnic, pentru a nu-și mai bate capul căutând alternative. Soluția este simplă - ar spune unii, păguboasă - spun specialiștii. Pe termen lung, comoditatea ne afectează sănătatea. Sunt numeroase produse care pot fi consumate fie separat, fie în combinație. Iată câteva exemple: varză călită cu roșii, mâncare de fasole verde (sau fiartă cu usturoi, sare, oțet, mărar, ulei), ciuperci pe grătar, mâncare de ciuperci (cu roșii, mărar), spanac, ardei copți, supe de legume sau supe creme, diferite mâncăruri cu linte (este bogată în proteine, fibre, dar are puține grăsimi și calorii) sau cu fasole boabe, mâncăruri cu dovlecei (întăresc sistemul imunitar, conțin vitamina B, C, fibre, apă multă, dar în schimb au puține calorii și grăsimi) etc.


Laptele de soia este un produs la care apelăm frecvent în post, însă, folosit o perioadă îndelungată, nu ne aduce un beneficiu real, cel puțin din două motive: lipsa totală a calciului și conținutul bogat în fitoestrogeni care, deși au acțiune anticancerigenă, sunt și responsabili de acumularea și depozitarea grăsimilor mai degrabă decât de mobilizarea lor. Sportivii au nevoie de un plus de energie. O găsesc în miere, cereale, fructe, spanac. Persoanele care fac sport zilnic au nevoie de un plus de energie, iar perioada postului îi poate slei de puteri. Ei bine, aici apare o problema, întrucât ele au nevoie de o baza largă de proteine, superioare fiind cele de origine animală care sunt interzise pe post. Ar trebui să consume o cantitate dublă de proteine vegetale pentru a avea același randament. Pe lângă aceastea, nu trebuie să lipsească nici carbohidrații ce oferă mult mai repede energia necesară! Fiți cumpătați dacă vreți să evitați problemele biliare și toxiinfecțiile alimentare!, este recomandarea specialiștilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Martie 2014
Stire din Diverse : Zahărul ne îmbătrânește?
Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Diverse : Vin sau bere?
Luni, 24 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Suntem în Post. Ce mâncăm
Pagina a fost generata in 1.7086 secunde