Din secretele bucătăriei ardelenești

593
Din secretele bucătăriei ardelenești - bucatardeleneasca6m-1394120813.jpg

Articole recomandate

Tarhon, palincă, gomboți, boia, varză a la Cluj și multe alte savori fac din bucătăria ardelenească o combinație de ingrediente minunate și ușor recognoscibile.


Potrivit Gustos.ro, Egon Ronay, un bine cunoscut critic culinar din Marea Britanie, de origine maghiară, spunea că timp de 400 de ani, în arcul carpatic, românii, maghiarii, sașii, armenii, evreii și celelalte comunități etnice care au trăit pe acest teritoriu au reușit să-și îmbogățească unii altora cultura  gastronomică, păstrând însă și propria identitate, dinaintea cratiței cu mâncare. Cu astfel de cuvinte frumoase, venite din partea unui critic celebru, nu putem decât să ne bucurăm că avem o asemenea bucătărie tradițională în țara noastră și că putem gusta mâncăruri autentice, atât de mult apreciate de papile gustative antrenate.


Multitudine de preparate
În bucătăria ardelenească întâlnim multe preparate cu carne, cartofi, smântână, boia. O invenție culinară ceva mai recentă este ciocolata de casă, Lugojul este un adevărat paradis pentru acest deliciu, iar rețeta este ținută secretă din generație în generație. 
Pe de altă parte, bucătăria ardeleanească înseamnă: chisatura (o pastă de slănină, ceapă și pătrunjel), ciorbe cu smântână din belșug și tarhon, zame, tocăniță, papricaș sau gulaș cu influență ungurească, tocană de gălbiori cu mămăligă, varză ca la Cluj, pâine cu cartofi, gomboti cu prune, turtă dulce, plăcinte felurite. Chiftele ardelenești sunt ușor picante și bune de te lingi pe degete, fiind un aperitiv care nu poate lipsi de la masă. Le puteți servi și la micul dejun și le puteți pune la pachet pentru serviciu sau școală. Pentru a prepara chiftele, putem folosi carne de porc sau porc amestecat cu pui, eventual carne de vacă. Se toacă ceapa și se călește un pic în ulei. Primăvara, se poate folosi ceapă și usturoi verde, iar chiftelele vor ieși mult mai gustoase! Rețeta este simplă - se dau prin mașina de tocat: ceapa călită, cartofii, carnea, usturoiul și, în sfârșit, pâinea înmuiată în apă și stoarsă bine. Se amestecă în compoziție mărarul și pătrunjelul tocat, sare, piper, morcovul ras și condimentele pentru chifteluțe. Din amestecul de chiftele se formează cu mâinile umezite în apă chiftele, se dau prin făină și se prăjesc în ulei. Chiftelele se prăjesc până când capătă culoarea aurie. Pentru chiftele gustoase, folosiți multă verdeață proaspătă, le va da un gust foarte bun. Ingrediente:1,5 kg carne , 200 g pâine, 1-2 cartofi, 2-3 căpățâni de usturoi, 2 cepe, o legătură pătrunjel, o legătură mărar, sare, piper, condimente pentru chiftele, ulei pentru prăjit, făină , opțional, un morcov ras.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Martie 2014
Stire din Diverse : Zahărul ne îmbătrânește?
Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Diverse : Vin sau bere?
Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Diverse : Carbohidrații, prieteni sau dușmani?
Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Diverse : Gustări sănătoase
Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : De ce e bine să mâncăm morcovi
Pagina a fost generata in 1.8443 secunde