Maraton cultural interetnic la "Ziua Minorităților Naționale"

1038
Maraton cultural interetnic la

Articole de la același autor

De 11 ani, pe 18 decembrie, în România se sărbătorește "Ziua Minorităților Naționale". Anul acesta, sărbătoarea a fost marcată, la Constanța, încă de la finalul săptămânii trecute, printr-un maraton artistic și cultural organizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Ministerul Culturii și Cultelor și în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.
Un prim moment dedicat sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale a constat în lansarea cărții "Pagini alese din istoria culturii și civilizației comunităților de origine turcă din România" a prof. univ. dr. Nuredin Ibram, eveniment la care au participat alături de membri ai comunității și numeroși oaspeți, reprezentanți ai altor minorități etnice. I-au fost alături autorului colegi de breaslă de la Universitatea "Ovidius", prof. univ. dr. Marian Cojoc, prof. univ. dr. Stoica Lascu, dar și prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, fost senator de Constanța, care au vorbit atât despre personalitatea cadrului universitar Nuredin Ibram, dar și despre lucrările sale. Nu au lipsit nici discipolii profesorului, la eveniment participând și luând cuvântul și trei studenți din Turcia care studiază la Universitatea "Ovidius".
Tot vineri seară, a avut loc, în cadrul aceleiași manifestări, și lansarea filmului "EU-ETNICA". Este vorba despre un film de prezentare a comunităților etnice din Dobrogea, realizat de Asociația "Cultura+" cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.
Prima parte a filmului a fost realizată anul trecut, în cadrul aceluiași proiect derulat cu sprijinul DRI. Și cum anul trecut cele aproximativ 25 de minute au fost dedicate comunităților de turci, tătari, ruși-lipoveni, greci și evrei, anul acesta se impunea realizarea celei de-a doua părți care să acopere tot spectrul etnic specific și definitoriu Dobrogei.
De data aceasta, realizatorii și-au îndreptat atenția către comunitățile de germani, italieni, evrei, bulgari, unguri și albanezi care au dat odinioară culoare spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată spectacolului, numeroase ansambluri reprezentând comunitățile etnice din Dobrogea evoluând pe scena Teatrului "Oleg Danovski".
Organizatorii evenimentului i-au premiat anul acesta pe reprezentanții unor comunități care, prin activitatea lor, au contribuit la promovarea identității etno-lingvistice și a culturii etniei pe care o reprezintă. Au fost premiați Elmas Ismail, Reihan Chiazim și Șaip Meneveli, din partea comunității turce, Serghei Dimitri, din partea comunității rușilor-lipoveni, Kadrie Nurmambet - comunitatea tătară și prof. dr. Alexandru Pesamosca - italieni.
În foaierul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" au fost expuse obiecte de artizanat, costume tradiționale și produse culinare specifice turcilor, rușilor lipoveni și ucrainenilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Diverse : Ficăței cu mămăliguță
Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Diverse : Joaca e o treabă serioasă de copil!
Pagina a fost generata in 1.8327 secunde