Afaceri cu migdali! Două noi soiuri, create la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa

19614
Afaceri cu migdali! Două noi soiuri, create la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa - 1-1684156863.jpg

Articole de la același autor

Constănţenii care vor să facă bani din agricultură pot opta pentru afacerea cu migdali, o soluţie la îndemână pentru rotunjirea veniturilor prin exploatarea unei suprafeţe de teren mai puţin generoase. O mică livadă se poate amenaja inclusiv în spatele casei, iar material săditor de cea mai bună calitate găsiţi într-o staţiune de cercetare aflată la doi paşi de Constanţa.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanţa, aşa cum a fost redenumită, în 2004, Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Constanţa, înfiinţată în urmă cu mai bine de patru decenii, în 1977, îşi desfăşoară activitate pe o suprafaţă de 227 hectare, pe raza comunei Valu lui Traian, cele două linii directoare ale instituţiei fiind cercetarea, respectiv dezvoltarea.

Pe Mihaela Băluţă şi Luana Bocioroagă, membre ale Departamentului Cercetare din cadrul SCDP Constanţa, le-am întâlnit la târgul „ExpoAgroUtil”, unde şi-au prezentat ofertele de material săditor. Printre acestea, şi cele două noi soiuri de migdali, Veronica şi Mirela, ambele create în staţiunea constănţeană.

„Migdalul este o specie pomicolă ce se remarcă graţie multiplelor însuşiri ale fructelor sale, care au capacitate de păstrare timp îndelungat şi care sunt deosebit de apreciate atât pentru valoarea lor alimentară, cât şi pentru cea terapeutică. Printre avantajele acestei specii, se află şi precocitatea de rodire, în sensul că intră pe rod din anul 3-4 de la plantare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mihaela Băluţă.

Aceasta a oferit informaţii şi despre cele doi noi soiuri cu nume de fete create în staţiune.

„În cazul soiului Veronica, pomul este de vigoare mică-mijlocie, rodeşte preponderent pe buchete de mai. Este un soi autofertil, productiv (2,3 kg de miez / pom), cu rezistenţă bună la bolile criptogamice şi toleranţă la secetă. Miezul este de mărime mijlocie (2,2 gr), oval, cu vârful ascuţit, alb sidefiu, cu gust dulce, fin, crocant.

În schimb, în cazul soiului Mirela, pomul este de vigoare mijlocie, cu port uşor deschis, rodeşte preponderent pe ramurile de un an. Soiul este autofertil, cu productivitate ridicată (2,5 kg de miez / pom) şi toleranţă la secetă. Miezul este mijlociu spre mare (2,5 gr), alb, cu gust dulce, aromat, fin”, a explicat Mihaela Băluţă.

An de an, staţiunea scoate la vânzare materialul săditor, în două serii, de primăvară, respectiv toamnă.

„Seria de primăvară s-a încheiat, va urma cea de toamnă. Până atunci, în vară, mai exact în data de 21 iulie, îi invităm pe constănţeni şi pe turişti la o expoziţie cu degustare de fructe - migdale, piersici, caise -, deschisă publicului larg, organizată la sediul staţiunii, din Valu lui Traian”, a mai spus Mihaela Băluţă.

Specialiştii staţiunii de cercetare constănţeană au lucrat eficient nu numai în privinţa migdalului, ci şi în cazul altor doi pomi: piersic şi cais.

„Ca element de noutate, la cais, avem soiul De Valu, un pom de vigoare medie, cu creştere erectă şi care rodeşte predominant pe buchete. Un soi foarte productiv, 18 tone/hectar”, precizează Mihaela Băluţă.

Iar la piersic, noul soi, Florica, se adaugă suratelor Raluca, Monica, Mimi şi Cora.

XXX

Bine de ştiut! În afară de producerea şi comercializarea materialului săditor pomicol certificat utilizat la înfiinţarea noilor plantaţii pomicole, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa întocmeşte şi avizează proiecte de înfiinţare şi întreţinere plantaţii pomicole cu fonduri proprii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7065 secunde