Alin Burcea: "Am aflat cu surprindere de intenția Guvernului de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor"

2019
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) ia poziție față de propunerile recente ale unor reprezentanți ai Guvernului României de eliminare a voucherelor de vacanță pentru angajații bugetari și de creștere a taxelor pentru industria turismului. În contextul discuțiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere și angajaților din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului și economiei naționale, cu potențial de a îndrepta țara spre recesiune.


Voucherele de vacanță reprezintă o facilitate importantă pentru toți angajații, indiferent că sunt bugetari sau din mediul privat, precum și o gură de oxigen pentru industrie și au avut până în prezent un impact pozitiv considerabil asupra turismului din România. Acestea au determinat o dublare a numărului de unități clasificate precum și creșterea evidentă a investițiilor în sectorul de cazare. Eliminarea acestei facilități va afecta supraviețuirea și dezvoltarea structurilor de cazare, aducând prejudicii semnificative industriei.


„ANAT a aflat cu surprindere de intenția Guvernului României de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere și angajaților firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creșterea turismului. Intenția de creștere a TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar. Mai grav, după ce impozitul pe dividende a crescut de la începutul anului, de la 5 la 8%, se are în vedere creșterea la 10%. De ce nu se gândește Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare, și vede ca primă soluție creșterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivității turistice a țării noastre și scăderea numărului de turiști”, declară Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.
Potrivit ANAT, eliminarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar ar încuraja reapariția turismului „la negru” și ar diminua numărul investițiilor. Mărirea TVA la hoteluri și restaurante la 19% ar conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4092 secunde