Bani pentru cultivatorii constănţeni de usturoi. Cei 3.000 de euro/hectar, necesari ca aerul

1475
Bani pentru cultivatorii constănţeni de usturoi. Cei 3.000 de euro/hectar, necesari ca aerul - 1-1684416359.jpg

Articole de la același autor

O nouă categorie de agriculturi constănţeni va beneficia de sprijin din partea statului român. După cultivatorii de tomate şi de cartofi, este rândul celor de usturoi să depună dosarele pentru a încasa banii necesari ca aerul pentru afacerea lor.

Până la sfârşitul acestei luni, fermierii constănţeni pot depune cererile de înscriere pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi.

„În Monitorul Oficial nr. 398 din 9.05.2023, a fost publicată H.G. nr. 393/04.05.2023, privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de usturoi pentru anul 2023. Sprijinul acordat este un ajutor de minimis în valoare de 3.000 euro / hectar şi se acordă proporţional cu suprafaţa cultivată”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei „Cuget Liber” de către reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa.

De acest sprijin vor putea beneficia toţi producătorii agricoli, cei organizaţi într-o formă juridică, dar şi persoanele fizice, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 metri pătraţi, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator; să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2023; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor; să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.

Potenţialii beneficiari vor depune cererile de înscriere în program la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Constanţa până în data de 31 mai 2023 (inclusiv), în format letric sau electronic, însoţite şi de documentele suport (copie a BI/CI al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, al/a reprezentantului legal/împuternicitului). Dosarul va trebui să mai conţină o copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023 (în cazul persoanelor fizice), o împuternicire/procură notarială, în cazul depunerii cererii prin reprezentant legal/împuternicit, o copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, dovada cont activ bancă/trezorerie, adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, aferent anului 2023, suprafaţa de teren cultivată de solicitant cu usturoi pentru consum şi o declaraţie pe propria răspundere.

A demarat Programul „Tineri fermieri”

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă deschiderea celei de-a treia sesiuni a Programului „Tineri fermieri”, destinat persoanelor de până în 40 de ani, cu studii de specialitate în agronomie.

„S-a dat startul depunerii cererilor de concesionare a unor suprafeţe de teren cu destinaţie agricolă, proprietate publică sau privată a statului, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului. Cei interesaţi au posibilitatea de a concesiona o suprafaţă de până la 50 de hectare pentru o perioadă de 20 de ani”, au transmis reprezentanţii Ministerului Agriculturii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5 secunde