Ce drepturi ai când muncești în alt stat european

156
Ce drepturi ai când muncești în alt stat european - cedrepturiai-1394812781.jpg

Articole de la același autor

 UE va asigura mijloace de informare, pentru a pune capăt practicilor discriminatorii


Dreptul cetățenilor comunitari de a lucra într-un alt stat membru al UE va fi mai ușor de pus în practică, grație unei directive propuse de Comisia Europeană și care urmează să fie adoptată de Consiliul de Miniștri al UE, în următoarele săptămâni.


Dreptul la libera circulație a lucrătorilor în cadrul UE a fost consacrat în urmă cu mai mult de 50 de ani și este unul dintre pilonii pieței unice europene. El presupune, în special, dreptul de a nu fi discriminat pe motiv de naționalitate în ceea ce privește accesul la un loc de muncă, remunerarea și celelalte condiții de muncă. Cu toate acestea, cetățenii europeni se confruntă, în continuare, cu probleme și obstacole când se deplasează în interiorul granițelor UE .


Exemplele de practici și obstacole discriminatorii includ: condițiile de recrutare diferite pentru cetățenii UE; condiții de naționalitate pentru a accesa anumite posturi; cote de cetățenie pentru cetățenii UE (de exemplu, în domeniul sportului profesionist); condiții de lucru diferite (remunerație, perspectivele de carieră, grad etc.); acces diferențiat la avantaje sociale (cum ar fi bursele de studiu); calificările profesionale și experiența profesională dobândită în alte state membre (în special în sectorul public ) nu sunt luate în mod corespunzător în considerare. Aceste practici și obstacolele sunt agravate de faptul că cetățenii care lucrează într-o țară străină nu știu unde pot găsi informații cu privire la drepturile lor. 


Directiva vizează furnizarea de mijloace de informare pentru a ajuta lucrătorii să își exercite pe deplin drepturile lor și pentru a reduce decalajul dintre drepturi și practica UE. Mobilitatea în cadrul UE este relativ scăzută. În trimestrul III al anului 2013, aproximativ 8 milioane de cetățeni comunitari, respectiv 3,3% din forța de muncă totală, munceau într-un alt stat al UE.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 Martie 2014
Stire din Diverse : Ce garantează un job reușit
Pagina a fost generata in 1.685 secunde