Reacție contrară așteptărilor BNR

Concurs Creșterea TVA a înghețat prețurile în piețe, în micile magazine, în sectorul serviciilor și în taximetrie

725
Creșterea TVA a înghețat prețurile în piețe, în micile magazine, în sectorul serviciilor și în taximetrie - 739839cc208541f6c791c6454661937f.jpg

Articole de la același autor

"Nu am mărit prețurile la niciun produs. Firma noastră a preferat să le lase neschimbate. Creșterea cu 5% a TVA va fi suportată din adaosul comercial." Declarația îi aparține uneia dintre vânzătoarele de la "Magic Stil" - magazinul nr. 4.

Ziua de 1 iulie 2010 a fost așteptată cu îngrijorare și teamă de români. Mulți credeau că, pe fondul măsurilor de creștere a taxelor și impozitelor adoptate de Guvernul Boc, comercianții vor profita și vor umfla prețurile. Cei mai "prevăzători" dintre ei și-au făcut din timp provizii de ulei, zahăr, orez, brânzeturi, carne și mezeluri "la prețuri mici", ajutând hipermarket-urile să scape de stocuri.
Din fericire, previziunile negre nu s-au împlinit. Pentru prima oară în ultimele două decenii, comerțul și serviciile au reacționat cu totul diferit față de cum s-au așteptat populația, "analiștii" de pe micile ecrane și consiliul de administrație al BNR.
Firma "Magic Stil" nu este un exemplu singular. Aceeași politică de înghețare a prețurilor, corelată cu suportarea creșterii TVA din profitul propriu, au adoptat-o multe alte societăți comerciale mici și mijlocii din comerț, servicii sau transporturi.
"Deși plătim TVA mai mare, am decis să înghețăm prețurile. Preferăm să pierdem din profit, decât să ne pierdem clienții" - a declarat reprezentanta magazinului de îmbrăcăminte "Stelli Shop". Alături, la magazinul "Milact Com", prețurile au crescut doar cu câțiva bănuți la brânzeturi, corespunzător majorării de TVA, dar a rămas neschimbat la lapte - 2 lei litrul.
Pe autoturismele firmelor de transport "944 Taxi" și "Romaris", tarifele pe kilometru afișate au rămas neschimbate, deși pe bonurile fiscale figurează 24% TVA. "Și așa nu avem clienți. Atâta ar mai lipsi să mărim prețurile" - a afirmat unul dintre șoferii care așteptau în zona Balada.
Nici comercianții de legume, de fructe și flori n-au mărit prețurile. Este drept, mulți dintre ei nu sunt plătitori de TVA și, ca urmare, n-ar fi avut motive să o facă. N-au făcut-o însă pentru că cererea este foarte mică în raport cu oferta. Dacă ar mări prețurile, ar avea numai de pierdut. Și așa li se strică multă marfă.
În unitățile de comerț care au schimbat prețurile, creșterea corespunde majorării de TVA. "Este necinstit să profiți de un asemenea prilej și să crești artificial prețurile. Populația este săracă și nu ai dreptul să-și bați joc de ea" - a declarat asistenta magazinului "Pet Shop".
În cele mai multe unități comerciale, soft-urile caselor de marcat au fost modificate și înregistrează noua cotă TVA de 24%. Specialiștii de la "Rel Syspro", firma care asigură service-ul pentru mare parte dintre deținătorii de aparate fiscale din județul Constanța, au făcut noapte albă. "În cursul zilei de 1 iulie rezolvăm toate solicitările clienților noștri din județ" - a declarat directorul general Constantin Gheorghe. Se estimează că, la nivelul județului, există între 20.000 și 25.000 de case de marcat fiscale active, dintr-un total de 50.000 înregistrate.
Concluziile zilei de ieri sunt extrem de interesante. Agenții economici au demonstrat un grad ridicat de conformare la lege, operând schimbarea de cotă de TVA pe bonurile fiscale. De asemenea, au manifestat un comportament de piață matur. Cei mai mulți dintre ei au apreciat corect starea pieței, a puterii de cumpărare a populației și au majorat prețurile doar cu cota de creștere a TVA sau nu le-au modificat deloc. Ei au infirmat astfel și previziunile consiliului de administrație al BNR care, numai cu o zi înainte, susținea că "majorarea TVA va conduce imediat la o creștere semnificativă a nivelului prețurilor cu amănuntul - și implicit la o accelerare temporară a inflației".
O altă concluzie este că majorarea de TVA nu-i va aduce bugetului de stat veniturile așteptate. În cazul prețurilor înghețate, valoarea absolută a cotei de TVA este mai mică decât dacă acestea ar fi crescut. Pe de altă parte, nivelul profitului se reduce, astfel că statul va încasa un impozit mai mic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7078 secunde