Cum au fost primele 9 luni din 2023 pentru cea mai mare companie din județ

281
Cum au fost primele 9 luni din 2023 pentru cea mai mare companie din județ - foto-petromidia-2-1700071532.jpg

Articole de la același autor

Rompetrol Rafinare, compania care operează cea mai mare rafinărie din țară - Petromidia - a publicat rezultatele financiare consolidate pentru perioada ianuarie - septembrie, iar cifrele arată scăderi cauzate de volatilitatea cotațiilor internaționale la țiței și produse finite.



Astfel, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operațional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) și un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.

În ciuda contextului nefavorabil, Petromidia a menținut un nivel ridicat în partea de producție, cu circa 1 milion de tone de benzine, respectiv 1,9 milioane de tone de motorine obținute. Circa 1,85 milioane de tone de carburanți au fost direcționate către piața din România, pentru asigurarea aprovizionării, atât a benzinăriilor Rompetrol, cât și a partenerilor comerciali.



Randamentele au venit dintr-un total de 3,84 milioane de tone de materii prime procesate. Niveluri bune au fost obținute și la rafinăria pe care compania o operează în Ploiești - Vega. Singurul producător intern de bitum și hexan a procesat peste 287 de mii de tone de materii prime, în primele 9 luni al anului (creștere de peste 7%). Unitatea din Ploiești a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește consumul energetic (2,26 GJ/t) și disponibilitatea mecanică (98,50%).

În primele 9 luni din 2023, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantitățile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie – septembrie 2023.

În partea de petrochimie, în trimestrul III și primele 9 luni din 2023, producția totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 21 de mii de tone, respectiv 78 de mii de tone, în scădere cu 33%, respectiv 16% față de perioadele similare ale anului trecut.

Rezultatele diviziei petrochimice au fost influențate de condițiile de piață nefavorabile (cotații în creștere la materia primă și produsele finite, cererea în scădere, nivelul costurilor logistice) care au determinat o funcționare discontinuă a instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE). Aceasta folosește, ca materie primă, etilenă din import.

Prezența Rompetrol a crescut, în primele 9 luni din 2023, cu 77 de unități față de numărul consemnat la finele lui septembrie 2022. Astfel, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.312 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres și baze interne).

Pe segmentul de retail, compania a reușit să comercializeze volume mai mari cu 17% față de aceeași perioadă din anul 2022, ca urmare a strategiei companiei de a răspunde, cu prioritate, nevoilor pieței din România. Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,67 milioane de tone, nivel în ușoară scădere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.62 secunde