Iată care sunt cele mai performante unități economice din județul Constanța

2719
5

Articole de la același autor

Care sunt cele mai performante unități economice din județul Constanța? Ce sectoare de activitate aduc cele mai mari venituri și profituri agenților economici? Răspunsul la aceste întrebări este dat de „Topul societăților comerciale din județul Constanța, pe anul 2021”, lucrare realizată de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, pe baza datelor de bilanț financiar depuse de un număr de 32.527 de societăți din județ.



Afacerile cu cele mai mari vânzări


Pentru început, vă propun, stimați cititori, să ne oprim asupra clasamentului primelor 100 de firme realizat după cifra de afaceri. Iată, primele zece locuri sunt ocupate, în ordine de:

1. Rompetrol Rafinare (din industria petrolieră, cu o cifră de afaceri de peste 12,149 miliarde de lei);

2. Ameropa Grains SA (comerț angro cu cereale – 5,649 miliarde de lei);

3. GSP Offshore SRL (servicii anexe extracției de petrol și gaze – 784,761 milioane de lei);

4. Black Sea Suppliers SRL (comerț angro – 648,561 milioane de lei);

5. E-Distribuție Dobrogea SA (distribuție electricitate – 511,419 milioane de lei);

6. Monsson Trading SRL (comerț de electricitate – 502,479 milioane de lei);

7. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (activități portuare – 418,906 milioane de lei);

8. RAJA SA (furnizare apă – 399,727 milioane de lei);

9. Al Kastal Chartering SRL (comerț angro cu animale vii – 390,184 milioane de lei);

10. Cargo Grup Agritrade SRL (comerț angro cu cereale – 367,803 milioane de lei);

După cum se observă, diferența între cifra de afaceri a primei clasate și cea a companiilor de pe următoarele locuri este uriașă.

Top 100 după cifra de afaceri este dominat de unitățile din sectorul comerțului (în special cel angro, cu cereale); în total 39 de firme. Locul al doilea este deținut de industrie (a materialelor de construcții, petrolieră, navală, alimentară, energetică), cu 18 unități. Urmează: sectorul portuar cu 13 unități, serviciile cu 10 unități, agricultura cu 7 unități, sectorul construcțiilor cu 5 unități și sectorul imobiliar cu 3 unități.



Afacerile cele mai profitabile


Mult mai interesant și, totodată, surprinzător este clasamentul primelor 100 de firme realizat după profitul brut din exploatare. Primele zece locuri ale acestuia sunt ocupate de:

1. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (activități portuare – 154,629 milioane de lei);

2. Westhouse Group SRL (activități imobiliare– 118,747 milioane de lei);

3. Ewind SRL (producție de electricitate– 78,449 milioane de lei);

4. Ameropa Grains SA (comerț angro cu cereale – 74,471 milioane de lei);

5. Celco SA (fabricarea materialelor de construcții – 70,809 milioane de lei);

6. Crucea Wind Farm SA (producție de electricitate – 66,836 milioane de lei);

7. Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră SA (activitate hotelieră – 61,453 milioane de lei);

8. Corni Eolian SA (producție de electricitate – 59,065 milioane de lei);

9. Black Sea Suppliers SRL (comerț angro – 56,438 milioane de lei);

10. Alezi Beach Resort SRL (activitate imobiliară - 56,127 milioane de lei).

Se remarcă prezența unui număr de trei producători de energie electrică verde în top 10. Este dovada că investițiile în producția de curent electric din surse regenerabile sunt deosebit de profitabile.

Industria (producătoare de energie electrică, abur, materiale de construcții, produse chimice, produse petroliere etc.) și comerțul domină topul profitabilității, fiecare cu câte 18 companii clasate în primele o sută. Pe următoarele locuri se situează: sectorul portuar cu 15 companii, sectorul construcțiilor cu 12 firme, activitățile imobiliare cu 10 unități, industria HoReCa cu 8 firme, agricultura cu 5 unități și serviciile de agenturare (furnizare de echipaje pentru companiile de navigație) cu 3 unități.

În seara zilei de 27 octombrie 2022, în cadrul festivității găzduite de complexul „Aristocratos Ballroom” din Mamaia, conducerea Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța le-a acordat premii speciale Companiei Rompetrol Rafinare SA - care a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri în anul 2021 - și Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța - care a obținut cel mai mare profit brut din exploatare. 

Comentează știrea

Dorrell
29 octombrie 2022
Wooow

Individul din stânga a depășit-o pe Șoșoaca. Mănâncă cu 10 guri ? Wooow Se vede că o duce „greu” !!

Statistica
30 octombrie 2022
Top1_CA: Rompetrol Rafinare, 2.5 mld. Euro

Bre, cine mama naiba face statistica pe acolo sau pe unde va uitati? Top1_CA Rompetrol Rafinare, 2.5 mld. Euro si pe profitabilitate nici macar de hartie cu mentiune(loc 4-10)? Daca nu e si pe TopProfit, mergeti rapid la StatulRoman pt. subventie. Sa-i salvam, sint locuri de munca impact social. Toti la un loc pe CA nu au cit Rompetrol, e aspect de siguranta muncii judetului, a tarii. Poate nu e bani de subventie, dar la TVA nu-l mai cereti. Trebuie sa rezolvam cumva si de o hatie de mentiune.

interesant
30 octombrie 2022
Ion Mocanu...

Dar pe bosorogul-dinozaur-adormit , Ion Mocanu Președintele Camerei de Comerț Industrie si Agricultura Galați.. când îl trimiteți la plimbare ??!!! Sa doarmă acasă nu la serviciu pe bani publici !!

Statistica
30 octombrie 2022
Alerta: Rompetrol Rafinare

Vedeti si pe ultimii 10 ani (CA, Profit, Investitii) si incercati cu previziune pe 2023. Vorbiti cu conducerea poate o fi dificil pe acolo, in ziua de azi viata e scumpa. Vedeti citi angajati sint, tot asa, cu interval de 10 ani, fluctuatia. Sa incerce sa-i tina acolo, e nasol la suport social mai sint si multi altii deja abonati. Dati si hartie cu mandrie de rata in avans daca trebuie pe clasamentul de anul viitor, cel putin motivational cu ansamblu folcloric model stim noi cine. Din motivatie, cred ca e toata afacerea. Trebuie sa rezolvam si aici cit mai rapid. Zic astia cu geografia ca cica se termina in max 20-30 ani si sa vezi atunci napasta pe ai nostrii. Aici e cu albastru, verde mai putin - astea sint conditiile locale, ce sa facem. Poate ceva novator la Container, cine stie asta o fi directia buna via Agigea non-EU sau si pe aici local daca e trebuinta.

Corcodel Ion
30 octombrie 2022
Damen Mangalia...

Dar pe panaramele alea de olandezi de la Mangalia , "mari" constructori de nave , a lui peste prajit...nu le-ati dat si lor nimic ??!! Poate doar melu !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9391 secunde