Investiţii de milioane de lei pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe Canalul Dunăre - Marea Neagră

484
Investiţii de milioane de lei pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe Canalul Dunăre - Marea Neagră - canale-1686497151.jpg
O serie de proiecte se află, la această oră, în pregătire la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa. Investiţiile au în vedere creşterea siguranţei navigaţiei pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, care, în primele luni ale anului 2023, a înregistrat un nou record de trafic de mărfuri.

Ca urmare a finalizării studiilor de fezabilitate, conducerea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa se află în faza de pregătire pentru finanţare din Programul Transport 2021-2027 cu o serie de proiecte ce totalizează o valoare de 2.228.372.541,52 lei cu TVA.

Unul dintre acestea vizează „Modernizarea canalelor navigabile ale Dunării: Canalul Dunăre-Marea Neagră şi Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari în vederea creşterii siguranţei navigaţiei - proiectare şi execuţie lucrări”.

„Proiectul a ajuns în etapa a 2-a şi are în vedere mai multe obiective, atât pentru canalul Dunăre-Marea Neagră, cât şi pentru canalul Poarta Albă-Midia Năvodari. Astfel, vor fi modernizate, reabilitate, consolidate malurile pe sectoarele cu maluri înalte, iar văile afluente (din beton armat) vor fi racordate la terenul adiacent pentru preluarea apelor pluviale pe sectoarele cu maluri înalte. Proiectul mai prevede modernizarea şi reabilitarea sistemului de drenaj şi colectare a apelor pluviale şi din exfiltraţii şi execuţia cavalierilor la cota terenului natural pe sectoarele cu maluri înalte, modernizarea şi reabilitarea pereurilor secţiunii udate trapezoidale prin consolidarea zonelor afectate, realizarea lucrărilor de consolidare şi susţinere a taluzurilor pe zonele instabile sau cu potenţial de instabilitate. De asemenea, drumurile de acces şi de exploatare, inclusiv podeţele şi podurile, vor fi modernizate şi vor fi executate lucrări de combatere a eroziunii solului şi plantări de arbuşti pe sectorul Murfatlar - Agigea. Nu în ultimul rând, va fi realizată o nouă canalizaţie pentru fibra optică aferentă sistemului de comunicaţii RoRIS-ACN”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul general al CN ACN SA Constanţa, Daniel Georgescu.

Valoare estimată a investiţiei este de 1.673.251.758 lei cu TVA, iar perioada estimată de implementare a etapei a 2-a este cuprinsă între anii 2024 şi 2029.

XXX

Un alt proiect aflat în faza de pregătire este cel intitulat „Retehnologizare Ecluza Năvodari, în vederea creşterii siguranţei navigaţiei - proiectare şi execuţie lucrări”.

Şi acest proiect a ajuns în etapa a 2-a, iar obiectivele urmărite sunt îndrăzneţe: înlocuirea echipamentelor şi instalaţiilor de bază şi a instalaţiilor auxiliare ale celor două ecluze; realizarea unui sistem de comandă şi automatizare care să reducă influenţa factorului uman şi să prevină erorile de exploatare; reabilitarea camerelor tehnologice în care sunt montate echipamentele şi instalaţiile pentru a asigura microclimatul necesar bunei funcţionări a acestora; reabilitarea protecţiei construcţiilor de dirijare pentru accesul navelor în ecluză, precum şi reabilitarea construcţiei de beton a ecluzei; modernizarea instalaţiei de prevenire a amestecării apei dulci cu apă sărată.

Valoare estimată a investiţiei este de 504.872.985 lei cu TVA, iar perioada estimată de implementare a etapei a 2-a este cuprinsă între anii 2024 şi 2027. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3586 secunde