Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea datei de 1 aprilie, de la care sunt aplicate amenzi la e-Factura

449
Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea datei de 1 aprilie, de la care sunt aplicate amenzi la e-Factura - ministru-1706279601.jpg

Articole de la același autor

Guvernul ar putea amâna termenul de aplicare a amenzilor pentru neraportare în sistemul e-Factura. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Reprezentanții firmelor au atras atenția de mai multe ori că sistemul funcționează greu, se blochează des și apar erori.


Ministerul Finanțelor ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul e-Factura a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.


Deocamdată, până în 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.


Peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes în sistemul e-Factura, în primele zile de funcţionare. Valoarea totală a acestora este de 25 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor.


Obligații pentru firme în sistemul RO e-Factura


Sistemul RO e-Factura, a devenit, de la 1 ianuarie 2024, obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România. Prin acest sistem, facturile emise de o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/instituţia care trebuie să plătească acele facturi.


În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice.


De la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura. În caz contrar, sunt prevăzute amenzi. Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.


Nemulțumirile comercianților


Comercianţii mici şi mijlocii din România atenționează că site-ul Ministerului de Finanţe s-a blocat ”de nenumărate ori” și că au probleme la aplicarea e-Factura.


”Site-ul Ministerului de Finanţe nu ştie ‘să citească’ factura pe care noi o trimitem. Instituţia, în loc să ne trimită nouă un formular pe care să-l integrăm în contabilitatea noastră, să transpunem cumva factura în formularul acela, să o poată înţelege site-ul ministerului, ne trimite la diverse companii care iau facturile de la noi, evident contra cost, le transpun în formatul pe care îl înţelege Ministerul de Finanţe, ni le trimit înapoi şi noi le trimitem către Ministerul de Finanţe.


În lanţul acesta, vă daţi seama, că apar tot felul de probleme. Noi trimitem facturile pentru a fi transpuse în noul format, apar nişte bug-uri, dânşii le trimit înapoi: aveţi nişte probleme acolo, nu se pupă nu ştiu ce, cu nu ştiu ce. Noi le trimitem iar înapoi, apoi le trimitem către Ministerul de Finanţe. Se blochează site-ul Ministerului de Finanţe, a fost blocat de nenumărate ori.
E o muncă extraordinar de greoaie. Asta nu rezolvă evaziunea fiscală’, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), potrivit Agerpres.


Comercianţii nu folosesc sistemul gratuit al Ministerului de Finanţe în ceea ce priveşte e-Factura deoarece ”nu funcţionează şi se blochează”, a precizat Paraschiv.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.474 secunde