Prima întâlnire de afaceri româno-lituaniană, la Constanța

174

Articole de la același autor

Vineri, 25 septembrie 2015, la Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a avut loc Forumul de afaceri România - Lituania.

Au participat 35 de reprezentanți ai unor firme românești și 18 reprezentanți ai 14 firme și organizații lituaniene, din următoarele domenii de activitate: transport și logistică, mobilier și accesorii pentru ambarcațiuni navale, producția de ferestre, uși și fațade, dezvoltatori imobiliari, comerțul de produse chimice utilizate în construcții, industria materialelor de construcții și bunuri industriale, agenții de turism, producția și comerțul de dulciuri și prăjituri, comerțul cu îmbrăcăminte, consultanță, avocatură și brokeraj, dezvoltare proiectelor internaționale.

În deschiderea reuniunii, Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, a făcut o succintă prezentare a economiei județului Constanța. De asemenea, au rostit scurte alocuțiuni Arvydas Pocius, ambasadorul Lituaniei la București, și Laura Kovaliovaitë, consulul onorific al României în regiunea Klaipëda.

Relațiile economice dintre România și Lituania sunt în creștere, dar modeste. Valoarea schimburilor comerciale a crescut de la 6,6 milioane euro în 2002 la 103,8 milioane euro în 2013.

În România au fost înregistrate, de la 1 ianuarie 1990 până la 30 noiembrie 2013, numai 83 de societăți comerciale cu capital lituanian, dintre care două în județul Constanța. Valoarea totală a capitalului social subscris de cele 83 de firme este de 3,66 milioane de dolari. Lituania ocupă locul 70 în rândul investitorilor din România, cu o pondere de 0.01%. Structura pe domenii a firmelor lituaniene din țara noastră este următoarea: construcții (44,61%), comerțul angro și cu amănuntul (44,31%), tranzacții imobiliare (6,59%) și consultanță (4,11%).

Cei ce doresc să investească în Lituania trebuie să plătească următoarele taxe și impozite: impozit pe profit - 15%, TVA - 21%, impozit pe dividende între 0% și 15%, impozit pe venit pentru persoane fizice - 15%, contribuții la asigurările sociale, pentru angajați - 9%, contribuții la asigurările sociale, pentru angajatori - până la 31,18%, impozit pe proprietate - până la 1%. Companiile își pot reduce profitul impozabil cu 50% dacă fac investiții. Cheltuielile de cercetare-dezvoltare pot fi deduse de trei ori. Impozitul pe profitul din dobânzi este de 0%.

În cadrul forumului, partea cea mai mare din timp a fost dedicată discuțiilor față în față dintre reprezentanții companiilor românești și lituaniene.

Trebuie spus că cele mai multe dintre firmele lituaniene participante la reuniune din Constanța activează în orașul-port Klaipëda, capitala județului cu același nume, care are o populație de 192.954 de locuitori. Klaipëda este singurul port al țării la Marea Baltică. În anul 2014 a raportat un trafic de mărfuri de circa 37 de milioane tone, ponderea cea mai mare având-o: îngrășămintele (32,78%), produsele petroliere (16,95%), mărfurile containerizate (15,41%), mărfurile transpor-tate ro-ro (11,89%) și produsele agricole (7,95%). În cursul zilei de vineri, delegația lituaniană a vizitat portul Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4014 secunde