Sancțiuni ANAF pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura. Ce amenzi se vor aplica după 31 martie

418
Sancțiuni ANAF pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura. Ce amenzi se vor aplica după 31 martie - fond-amenzi-efactura-1709059727.jpg

Articole de la același autor

Vremuri grele pentru agenții economici mici și mari. Mai au o lună și un pic la dispoziție pentru a implementa noutatea fiscală a acestui an – e-Factura. Dacă încă nu au un cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) la ANAF, ei trebuie să știe că de la sfârșitul lunii martie nu vor mai putea emite facturi sau efectua plăți.

Marea digitalizare sau transparentizarea economiei românești se face în 2024 pe nervii antreprenorilor. Dacă “sistemul” ar funcționa fără probleme și nu ar fi atât de greoi încât să pierzi două-trei ore bune, nimeni nu ar fi împotriva tehnologizării Fiscului. Dar cum, la noi, ce ar putea să fie simplu este complicat, nici implementarea e-Factura nu este mai ușoară. “Am o mică afacere de comerț cu amănuntul. În vară mi-am creat un cont SPV pentru a fi în rând cu noile cerințe fiscale. Am avut nevoie de o săptămână pentru a rezolva problema contului. Nu s-a putut obține din fața monitorului, a trebuit să mă deplasez la unitatea ANAF, să stau la coadă cu o grămadă de acte după mine pentru a-mi face cont SPV. După vreo trei zile am primit pe e-mail răspunsul ANAF, cu parolă cu tot ce trebuie pentru a mă loga la «system». Acum trebuie să aplic la e-Factura. Orice comandă, orice factură o introduci și o iei din SPV, ca să o poți achita. Complicat! Probabil că îmi voi achiziționa un program să-mi ușurez activitatea”, a spus vizibil supărat Cezar A., antreprenor constănțean.

De la 1 aprilie vin amenzile

Contribuabilii români au la dispoziție intervalul până la 31 martie 2024 să transmită facturile la ANAF prin programul național RO e-Factura, altfel vor fi amendați. Termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare. Potrivit ministrului Marcel Boloș, s-ar putea prelungi termenul în care nu se dau amenzi, dar nu s-a ajuns la o decizie finală în acest sens. Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe sancțiunile pentru netransmiterea facturilor. Dacă nu declari, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari. Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei. Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei. Oficialii Fiscului au declarat că se va sancționa fapta, deci nu se va da amendă pe fiecare factură în parte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5617 secunde