Hocus-Pocus cu un teren intravilan din declarația de avere a directorului APIA Constanța, Dan Burlacu

18887

Articole de la același autor

Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a semnat, în urmă cu ceva timp, ordinul de demitere a şefului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu. Poate că nu ar fi rău ca acesta să dispună un control și la APIA Constanța, ținând cont că activitatea instituției conduse de peste 10 ani de Dan Burlacu este ascunsă opiniei publice prin simplul fapt că șeful acestei instituții nu respectă legea care îl obligă să organizeze conferințe de presă. Mai mult, dacă ne aruncăm ochii pe declarațiile de avere ale lui Dan Burlacu, sesizăm că directorul executiv al APIA Constanța ar putea fi acuzat de fals în declarații, deoarece ani la rând nu a declarat un teren intravilan dobândit în 2016.

Despre șpăgile date pe la APIA Constanța se tot vorbește de ani de zile, iar până la acest moment, mai mulți consilieri superiori din cadrul instituției au fost trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene. La fel s-a tot vorbit și despre controalele Curții de Conturi, care a găsit nereguli la APIA Constanța! Cu toate acestea, de fiecare dată s-a trecut cu ușurință peste activitatea instituției și niciodată vreun ministru sau subordonat de la centru nu și-a anunțat vizita publică la Constanța, ceea ce ne duce cu gândul că este o instituție cu circuit închis!



Mai mult, de peste 10 ani de zile, directorul executiv al instituției, Dan Burlacu, nu respectă legea, deoarece evită să organizeze conferințe de presă, evenimente în care s-ar putea lămuri anumite aspecte ce vizează instituția. Posibil ca acesta să se teamă de întrebările ce i-ar putea fi puse, însă prin atitudinea adoptată aruncă o umbră peste întreaga instituție și, desigur, asupra tuturor angajaților. Ceea ce nu este corect!

Așadar, tragem concluzia că Dan Burlacu are o problemă cu transparența, lucru care nu ne miră dacă ținem cont de documentele publice pe care legea îl obligă să le completeze.

Și aici ne referim strict la cazul său personal, în calitate de director executiv al APIA Constanța, mai exact, la declarația de avere.

Obligativitatea depunerii declarațiilor de avere de toți bugetarii din România are la bază considerentul de transparență totală iar, în subsidiar, scopul legii vizează și prevenirea conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică pentru persoanele cu funcții de conducere și de control.

Din verificările efectuate asupra documentelor de redactorii „Cuget Liber“, reiese că Dan Burlacu nu a declarat public ani la rând, un teren intravilan în suprafață de 167 mp dobândit prin contract de vânzare-cumpărare în anul 2016.

Concret, cu toate că acest teren a fost dobândit în 2016, Dan Burlacu nu l-a declarat în anii 2018, 2019, 2020, 2021 în declarațiile depuse la Agenția Națională de Integritate.



Ulterior, după ani și ani de amnezie, Dan Burlacu își aduce aminte de terenul în cauză și în 2022 și 2023 îl trece în declarația de avere cu mențiunea că a fost cumpărat în 2016!

Firesc, se pune întrebarea: de ce l-a omis ani la rând din declarația de avere? Ori sfidează legea, ori are amnezie, ori (ne scuzați!) este prostie!

Cum este posibil ca un director la o astfel de instituție să nu știe să completeze o declarație de avere în contextul în care, prin funcția pe care o deține, semnează și întocmește acte cu valori de mii de euro?



Poate că este cazul ca cei abilitați, în speță Agenția Națională de Integritate, să se autosesizeze și să facă verificări suplimentare.

Și eventual, așa cum s-a procedat și în privința altor persoane, dacă este cazul, să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3803 secunde