Suflă vântul schimbărilor în porturile României

560
1
Suflă vântul schimbărilor în porturile României - suflavantulschimbarii-1460567844.jpg

Articole de la același autor

Au trecut două săptămâni de la vizita ministrului transporturilor, Dan Costescu, în portul Constanța, vizită determinată de criza fără precedent în care se află relațiile dintre comunitatea portuară și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime. 


La întâlnirea cu presa, ministrul se declarase în favoarea subconcesionării domeniului public portuar și promisese că va fi organizată o comisie tripartită care să lucreze la un proiect de lege ce va fi supus aprobării Parlamentului cât mai repede. În privința master planului portului Constanța, ministrul a afirmat că acesta trebuie armonizat cu master planul general de transport al României. Totodată, Costescu s-a declarat împotriva repartizării dividendelor de către CNAPMC.


Ce s-a realizat până acum? Viorel Panait, președintele Organizației Patronale "Operatorul Portuar", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că împreună cu patronatele de la Dunăre se lucrează la propunerile de modificare a Ordonanței de Guvern nr. 22/1999 privind administrarea porturilor și serviciilor în porturi.


Trebuie menționat faptul că actul normativ, promovat de Traian Băsescu pe vremea când era ministrul al transporturilor, s-a aflat într-o continuă presiune. De-a lungul anilor, modificarea lui a avut susținători din partea operatorilor privați, a sindicaliștilor, a câtorva parlamentari și chiar a unora din puținii specialiști care mai rămăseseră în Ministerul Transporturilor. Toate părțile au semnalat contradicțiile dintre lege și realitatea economică, faptul că actul normativ dă puteri mult prea mari administrațiilor portuare în raporturile cu agenții economici, fără să le impună și obligații pe măsură, că unele prevederi nu sunt puse în aplicare, administrațiile porturilor profitând de ambiguitățile legii și de faptul că aceasta nu prevede sancțiuni. 


Iată că, la 17 ani de la adoptarea ei, a devenit clar pentru mai toată lumea, inclusiv pentru actualul ministru, că OG 22/1999 reprezintă o frână în calea investițiilor, a dezvoltării porturilor și că trebuie modificată.


Până acum, din rațiuni ce n-au nicio tangență cu interesul național, cu susținerea economiei românești, orice tentativă de modificare a ordonanței a fost blocată. 


Momentul actual este prielnic schimbării, dat fiind deschiderea arătată de ministrul transporturilor și Guvernul Cioloș. Patronatele din porturile maritime și fluviale au șansa să își promoveze propunerile. Rămâne de văzut cu ce soluții vor veni și cât de repede se vor mișca.


Una dintre ideile susținute de operatori este aceea a necesității existenței, în contractele prin care domeniul public portuar este conce-sionat administrațiilor portuare, a unor clauze care să prevadă obligații clare de performanță și sancțiuni pentru neîndeplinirea lor. O altă idee se referă la înființarea unei comisii de monitorizare a respectării contractului de concesiune, din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și ai operatorilor portuari. 


În urma vizitei ministrului în portul Constanța, proiectul de buget de venituri și cheltuieli pe 2016 al CNAPMC a fost blocat. Ministerul Transporturilor și-a schimbat viziunea în ceea ce privește responsabilitățile companiilor publice și le cere ca toate veniturile să fie reinvestite în întreținerea și dez-voltarea infrastructurii pe care o administrează. Acum, noul consiliul de administrație al CNAPMC trebuie să țină seama de noile exigențe și să vină cu un alt proiect de buget. 


Comentează știrea

Catre Cuget Liber
10 mai 2016
Sclavagism

Scriu in numele angajatilor din COREMAR SA. Domnule TITA va rog sa investigati modul in care noi cei din toate companiile de remorcaj suntem fortati sa muncim peste 360 de ore pe luna. Am ajuns sclavii unor indivizi care au pus mana pe activele statului cu ajutorul unor infractori numiti politicieni. Domnule TITA epuizarea oamenilor poate duce la accidente catastrofale. Stimata redactie suntem santajati si amenintati ca ne vom pierde locurile de munca daca nu acceptam sclavagismul. Oamenilor le este teama. Ne-au murit colegi, au avut loc accidente de munca, epuizarea a facut din noi neoameni. Muncim 360 de zile si suntem platiti pentru 168 de ore. Capitanii sunt fortati sa complecteze jurnalele de bord la limita legii. De frica pierderii locului de munca oamenii sunt impinsi sa faca ilegalitati. Domnilor suntem disperati lucram 48 de ore cu 48 de ore, manevrele sunt majoritatea noaptea, nu suntem niste roboti suntem oameni cu un ritm biologig care nu se pot supune unor hartii complectate ilegal si cu cu iresponsabilitate pentru ca la un eventual control administratia companiei sa fie acoperita. Ceea ce se intampla la noi in companie este de domeniul penalului. Nu trebuie sa asteptam sa se produca o catastrofa, trebuie ca de urgenta organele statului abilitate sa puna capat acestor abuzuri pentru a se evita pierderea unor vieti. Este dovedit faptul ca interesele financiare ale unor indivizi pot ucide oameni nevinovati. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastra. Cu stima un angajat al Coremar SA. PS Sa-mi fie iertat dar si mie imi este teama de pierderea locului de munca. Am rate la banca iar familia se bazeaza exclusiv pe salariul meu. Sper din tot sufletul sa ne ajutati.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.467 secunde