Atenție pe cine băgați în casă! Cum puteți risca închisoare între 1 și 5 ani

1482
Atenție pe cine băgați în casă! Cum puteți risca închisoare între 1 și 5 ani - fondmariusoprisan1717420704-1717446438.jpg

Articole de la același autor

În această săptămână, a intrat în vigoare o nouă lege care aduce modificări și completări asupra unor acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

Legea 172/2024 înăsprește sancțiunile asupra consumului și traficului de droguri. Potrivit articolului 19¹, alineatul 1 „Punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le și pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Până la începutul acestei săptămâni, doar proprietarii de localuri sau de spații dedicate publicului erau pedepsiți dacă nu luau măsurile necesare pentru prevenirea consumului de droguri, prin prevederile articolului 5 din Legea 187/2012.

„Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.

Astfel, de acum, până și chiriașii care își invită prietenii în apartament și le oferă posibilitatea de a consuma droguri în incinta locuinței răspund penal în fața legii și riscă închisoare.

De asemenea, proprietarii care închiriază locuințe și nu sesizează consumul de substanțe interzise al chiriașilor în incinta imobilelor lor pot fi acuzați de tolerare a consumului de droguri și pot fi pedepsiți cu închisoare între unu și cinci ani.

Această lege pune bețe în roate proprietarilor constănțeni, care în sezonul estival închiriază apartamente în regim hotelier tinerilor care vin să se distreze la festivalurile de la mare.

Potrivit lui Marius Oprișan, președinte al Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța, una dintre cele mai utilizate modalități de consum de substanțe ilegale în cadrul festivalurilor de la mare este reprezentată de consumul acestora la cazare. Mai exact, participanții își caută chirii sau cazări cât mai apropiate de locul în care se desfășoară festivalul, pentru a putea consuma substanțele în camera închiriată, astfel încât să poată ajunge la festival până trece efectul substanței.

Legalele rămân legale

Deși noile prevederi aduc îmbunătățiri binevenite legilor deja existente, în continuare există o problemă neabordată de autoritățile statului, respectiv consumul de etnobotanice.

„Sunt niște completări chiar foarte importante, sunt binevenite, dar rămâne în continuare această vulnerabilitate, această scăpare.

Nu poți să-i lași pe consumatori fără să-i trimiți către un specialist”, a spus Marius Oprișan.

Pentru ca o substanță să fie considerată „interzisă”, trebuie să apară pe o listă a centrelor de control. Astfel, în timp ce drogurile clasice sunt incriminate, consumul și comercializarea de etnobotanice, care sunt fabricate cu diverși compuși chimici găsiți în magazine, nu sunt fapte incriminate. Este bine știut că etnobotanicele sunt mai periculoase față de drogurile clasice.

În cazul unei supradoze cu droguri clasice, cadrele medicale știu ce tratamente trebuie administrate. Pe de altă parte, în ceea ce privește supradoza cu etnobotanice, din cauză că nu sunt cunoscute substanțele active consumate, tratamentele oferite de medici pot să nu își facă efectul, ba chiar pot înrăutăți starea pacientului.

„Dacă o persoană este depistată pe stradă cu cantitate de substanțe asupra ei și i se confiscă acea substanță, după care este dusă la laborator, iar conținutul ei nu se regăsește în categoria celor puse sub control, autoritățile nu au ce să îi facă persoanei respective. Adică deținerea în vederea consumului nu se pedepsește și, evident, aceste persoane consumatoare de etnobotanice nu sunt trimise către centre de tratare, ceea ce este o mare problemă. Efectele consumului de etnobotanice sunt foarte periculoase”, a declarat președintele Asociației Equitas.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4666 secunde