Cum intră drogurile în țară și ce rol are Constanța în traficul de substanțe interzise

259
1

Articole de la același autor

Județul Constanța reprezintă un punct crucial în rețelele de trafic de droguri care operează în și prin România, datorită poziției geografice. Municipiul găzduiește cel mai mare port maritim din țară și se află pe rutele internaționale ce leagă Orientul Mijlociu și Asia de Vestul Europei. Astfel, drogurile sunt aduse pe cale maritimă în oraș, după care sunt distribuite terestru pe teritoriul României sau în alte țări.



Potrivit ultimului bilanț al Gărzii de Coastă, anul trecut, la punctele de trecere de frontieră din zona de competență, au fost identificate și confiscate 1.559 de kilograme de canabis, 630 de grame de amfetamină și 1.250 de pachete cu alte stupefiante.

Drogurile pot fi introduse în țară pe cale aeriană, maritimă și terestră. Marius Oprișan, director al Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța și fost președinte al Agenției Naționale Antidrog – filiala Constanța, a oferit detalii, pentru Cuget Liber, despre modurile în care drogurile sunt expediate într-o țară prin fiecare cale de acces.

Astfel, potrivit informațiilor oferite de Marius Oprișan, în ceea ce privește distribuția pe cale aeriană, de regulă cărăușul, persoana care transportă marfa, înghite pliculețe în care se află stupefiantele, după care ajunge la destinație, le elimină și acestea sunt preluate de către dealeri. Cărăușii pot fi surprinși în aeroport fie pentru că li se face rău, fie prin anumite filtre speciale.

Pe cale maritimă, de cele mai multe ori se folosește metoda „capac”. „Drogurile se pun într-un container încărcat cu o anumită marfă, de exemplu am avut și noi spețe cu banane sau cu cherestea, substanțele fiind amplasate în spatele produselor sau chiar în pereții containerului. De regulă se folosește un capac cu marfa care se regăsește și pe documentele vamale”, a spus directorul Equitas.

Tot pe cale marină se obișnuiește ca drogurile să vină pe navă și să fie descărcate în larg, cum s-a întâmplat în 2019, când au fost găsite mai multe pachete cu cocaină în mare, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Bulgariei.

„Mai este calea rutieră unde sunt o groază de metode. Cea mai folosită este prin intermediul serviciilor de coletărie, dar aici cantitățile sunt de regulă mici. Se trimite un colet, de exemplu din Spania, unde drogurile sunt legale, iar tu te duci și ridici pachetul de la firmele acestea care operează internațional”, a specificat Marius Oprișan.



El a mai precizat că, înainte de Revoluție, pachetele care veneau din străinătate erau controlate la vamă, însă acum volumul de colete primite este mult prea mare și este imposibilă verificarea acestora. Pentru a putea fi depistat un traficant care se folosește de această metodă, autoritățile trebuie să dețină informații legate de persoana care primește coletul, țara din care este expediat, conținutul acestuia și ora la care pachetul este livrat, astfel încât destinatarul să poată fi prins în flagrant.

Această modalitate este folosită, de cele mai multe ori, de traficanții de pe Deep web (internetul ascuns), care își vând marfa pe site-uri ilegale, plata făcându-se cu ajutorul monedelor virtuale.



„Pe cale terestră drogurile pot fi disimulate și pe tiruri, folosind metoda aceea a paravanului, în acte fiind trecut un produs, iar drogurile să fie ascunse după marfă”, a mai spus Marius Oprișan.

Autoritățile locale încearcă să țină pasul cu gradul ridicat al traficului de droguri, însă munca le este îngreunată de lipsa de echipament și de creativitatea traficanților.



Comentează știrea

Statistica
20 mai

Cifrele, inca putina procesare de baza pt. intensificarea realitatii ! "1.559 de kilograme de canabis, 630 de grame de amfetamină și 1.250 de pachete cu alte stupefiante" 1250 cam cit pe kg ? ca e cu risc mare si aici sau combinat 50% ! "250g per pachet mare, engros " cam juma de tona ar fi ceva ! si 630 g de amfetamina ca restul au scapat ??? Pe balanta se adauga si ce au prins pe consum !!! [ canabis, amfetamina, altele : "pastram tiparul"] si e o imagine mai buna ! Adica daca procentual ar fi pe consum [ 100%, 1000%, 100% ] ? ce inseamna ! Ca amfetamina e bine ascunsa si trebuie mai cu grija si rata de descoperire a drogului mai poate fi imbunatatita ! ... "Real sau exact" cit drog e pe Romania ? E intrebare majora ! si doar poate o imagine mai buna de pe captura granita si consum ! Mai era si pe vecini, poate BG,, etc ... Cam asa e tiparul pt. un articol mai edificator, ref. si la fenomen fara discriminare ! [ principii generale aplicate si pe un domeniu particularizat ! ]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4616 secunde