"Alege-ți drumul corect!" pentru alți patru ani! Sute de absolvenți de gimnaziu își caută liceul

2254

Articole de la același autor

O nouă generație de „tiktokărași” se pregătește să dea piept cu primul examen al vieții de elev, după cei cinci ani de învățământ primar și alți patru de gimnaziu. Zilele acestea, cei care au ales deja liceul unde și-ar dori să învețe pentru următorii patru ani susțin probele de aptitudini, programate începând de astăzi, 21 mai, și până vineri, 24 mai. Și tot zilele acestea, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat o nouă ediție a Târgului Ofertelor Educaționale, în șapte locații din județ, cu deviza „Alege-ți drumul corect!”.





În municipiul Constanța, târgul este găzduit anul acesta de Palatul Copiilor, și nu de Pavilionul Expozițional, iar în cele două zile au fost programați sute de elevi din 67 de unități de învățământ, unde sunt amenajate 45 de standuri.



În județ, târguri au loc și astăzi la Casa de Cultură „I.N. Roman” din Medgidia pentru instituțiile școlare din Medgidia, Castelu și Poarta Albă; în sala de festivități a Liceului Teoretic „Callatis” Mangalia pentru instituțiile școlare din Mangalia și Negru Vodă; în sala de festivități a Liceului Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, pentru instituțiile școlare din Cernavodă; la Căminul Cultural Cobadin, pentru instituțiile școlare din Cobadin, Independența, Deleni, Adamclisi, Băneasa, Ostrov și Dobromir; la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, pentru instituțiile școlare din Năvodari, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu, și la Casa de Cultură Hârșova, pentru instituțiile școlare din Hârșova, Ciobanu și Crucea.



Învățământul constănțean, la superlativ, în discursul „generalului”

În deschiderea evenimentului de la Palatul Copiilor din Constanța, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a transmis celor prezenți că, în anul școlar viitor, accentul va cădea pe o prezentare a învățământului profesional, respectiv profesional dual „deoarece Constanța este unul dintre liderii regionali și avem consorțiul pe care îl conduce Universitatea Ovidius și în care suntem mai mulți parteneri. Iar aceste clase de învățământ profesional dual sunt extrem de importante, pentru că vor primi finanțări serioase. De asemenea, e foarte important ce s-a realizat până acum în ceea ce privește promovarea acestor oferte, printr-o serie lungă de evenimente care au venit în sprijinul elevilor, dar și al unităților de învățământ care vor găzdui în anul școlar viitor aceste clase. În al doilea rând este foarte important pentru că avem din ce în ce mai mulți parteneri puternici și mai apropiați. Revenind la consorțiul pe învățământ dual, pe lângă agenți economici sau diferite organizații, foarte important este că avem alături pe cei din administrațiile locale, care trebuie să sprijine puternic acest demers. În al treilea rând, anul școlar viitor va debuta cu toate achizițiile făcute de managerii unităților de învățământ din județul Constanța, aflat pe locul întâi în ceea ce privește numărul de smart lab achiziționate prin PNRR. De asemenea, județul Constanța este pe primul loc în ceea ce privește documentațiile depuse pentru licee agricole. Din 70 de UAT-uri, 62 au câștigat finanțare pe dotare mobilier”, a mai precizat inspectorul școlar general, adăugând că „stăm extraordinar de bine și pe rezultate simulări și cred eu că vom avea rezultate excepționale și la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională”.



Cât despre atmosfera de la târg, majoritatea vizitatorilor se văitau de înghesuiala căreia trebuiau să-i facă față, unii renunțând încă de la intrare să mai urce și la etaj, unde se aflau școlile profesionale, dar și liceele de top ale municipiului Constanța, care oricum nu mai au nevoie de vreo reclamă, prestigiul lor fiind certificat în ani. Ne-a atras atenția la standul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” un cod QR imprimat în format A4. Directorul adjunct Janeta Bărăitaru ne-a declarat că ideea acestui mod inovativ de prezentare a ofertei educaționale 2024 a plecat de la certitudinea că toate acele pliante pe care le primesc vizitatorii au devenit… desuete.





Cum îi atrageți pe elevi către liceul vostru?


Aceasta a fost întrebarea pe care le-am adresat-o câtorva dintre elevii aflați la standurile unor licee tehnologice participante la târgul de la Palatul Copiilor.



Sebastian Marian Soceanu este elev în clasa a X-a la Liceul Tehnologic „Dimitrie Ledonida”: „Le recomand să vină la liceul nostru pentru că avem trei specializări interesante: electronică-automatizări, electromecanică și electrică, iar cursurile sunt numai de dimineață pentru liceu. Avem acum și laboratoare noi, profesorii sunt indulgenți”.



„La liceul nostru sunt două specialități foarte căutate: mecanică și lucrător hotelier. Eu sunt în clasa a X-a la specializarea lucrător hotelier și am ales-o pentru că mi s-a părut interesantă și am vrut să învăț ceva nou”, ne-a declarat Diana Ioana Dumitru, elevă la Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti”.



Pentru oferta Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie am stat de vorbă cu Sabin Iulian Timofte, clasa a IX-a A: „Liceul nostru este dezvoltat pe partea de informatică. În fiecare sâmbătă avem clubul de robotică, prilej cu care lucrăm alături de doi profesori dedicați, Florin Șerbu (catedra de fizică) și Laurențiu Bulgaru (catedra de chimie). Noi venim cu ideile noastre și ne creăm proiectele noastre cu care participăm la concursuri. Spre exemplu, acum ne-am întors de la un târg de științe din Croația cu două proiecte medaliate cu aur și argint. Eu sunt la mate-info și vă pot vorbi despre acest club pentru că sunt implicat, dar am colege care frecventează clubul de teatru”.



Merve Ozkan, elevă a Liceului Tehnologic „Ion Podaru” din Ovidiu, ca o gazdă primitoare, ne-a invitat să servim din produsele aduse la târgul expozițional și ne-a spus de ce ar trebui să aleagă un elev această unitate: „Avem profesori foarte înțelegători, care se comportă deosebit cu elevii. Există atât specializare sportivă, cât și socio-uman. Eu sunt din Lumina, dar fac naveta cu plăcere la Ovidiu pentru că îl consider un liceu bun”. De la prof. Mirela Tacciu, director adjunct, am aflat că de anul viitor va exista și o clasă de fete cu profil sportiv fotbal, organizată în parteneriat cu Academia „Gheorghe Hagi“.



Și pe parcursul zilei de astăzi, 21 mai, elevii din clasele a VIII-a și a XII/XIII-a vor avea posibilitatea de a vizita standurile de prezentare ale liceelor din județ, de a pune întrebări cu privire la serviciile educaționale oferite de către școlile expozante și de a interacționa cu elevii din aceste unități școlare, în intervalul orar 10.00-18.00.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3487 secunde